Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri o întrevedere cu omologul său din Republica Federală Germania, Annalena Baerbock, în marja reuniunii Gymnich de la Stockholm, discuţiile vizând atât oportunităţile de consolidare a relaţiilor bilaterale cu caracter strategic, cât şi subiectele de actualitate de pe agenda europeană, inclusiv războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina.

Aderarea la Schengen, printre subiectele discutate

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, cei doi oficiali au discutat despre subiectul aderării României la spaţiul Schengen, ministrul Aurescu prezentând detaliat stadiul demersurilor părţii române.

„Ministrul german de externe a reconfirmat, în mod ferm, sprijinul puternic al Germaniei pentru aderarea României cât mai curând, precizând, printre altele, că discuţiile interne din ţara sa privind gestionarea frontierelor interne Schengen cu alte state membre nu afectează în niciun fel poziţia menţionată a Berlinului”, se arată în comunicat.

De asemenea, a fost discutată situaţia coridoarelor de solidaritate ale UE, respectiv a negocierilor privind prelungirea Black Sea Grain Initiative, ambii miniştri exprimând speranţa că aceasta din urmă va fi realizată.

În egală măsură, în contextul recentei stabiliri – în urma acordului politic obţinut la CAE din 24 aprilie – a regimului de sancţiuni UE pentru contracararea acţiunilor de destabilizare la adresa Republicii Moldova şi a ordinii sale constituţionale, iniţiativă lansată de ministrul Bogdan Aurescu la CAE din 20 februarie, şeful diplomaţiei române a solicitat sprijinul Germaniei pentru implementarea rapidă a măsurilor privind listarea primului lot de persoane sub acest regim. Ministrul german de externe a confirmat sprijinul deplin al ţării sale pentru acest demers, mai menţionează MAE.

Berlinul, îndemnat să susțină aderarea la Schengen

De asemenea, amintim că, eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan i-a cerut marţi cancelarului german Olaf Scholz, în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentul European la care acesta a participat, să susţină mai activ aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

„Susţineţi mai activ aderarea la spaţiul Schengen a celor două state care îndeplinesc toate condiţiile: Bulgaria şi ţara mea, România. Acest lucru este aşteptat de cetăţenii români şi bulgari, este în interesul întregii Uniuni Europene şi va duce la sporirea securităţii în Europa”, a declarat Siegfried Mureşan, care este vicepreşedintele grupului PPE din PE.