Luminița Odobescu a reafirmat sprijinul deplin şi neabătut al României pentru integrarea europeană şi euroatlantică a Ucrainei
Conform MAE, Luminița Odobescu a participat, la Londra, la Conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei, ce reuneşte până joi reprezentanţi de nivel înalt din aproximativ 60 de state şi 30 de organizaţii internaţionale, precum şi reprezentanţi ai sectorului privat, mediului academic şi societăţii civile. Evenimentul este organizat de Regatul Unit şi Ucraina.
Potrivit şefei diplomaţiei române, au trecut ,,16 luni de atacuri continue împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, 16 luni de crime de război îngrozitoare, cel mai recent exemplu fiind distrugerea barajului de la Nova Kakhovka”.
Odobescu a subliniat că procesul de reconstrucţie a ţării vecine ar trebui să includă, ca prioritate, îmbunătăţirea conectivităţii cu Uniunea Europeană prin intermediul statelor vecine în ceea ce priveşte coridoarele de transport, energia, domeniul digital, iar această perspectivă de conectare trebuie să fie extinsă şi în Republica Moldova.
În contextul participării la conferinţă, ministrul român a avut o întrevedere cu omologul ucrainean, Dmitro Kuleba.
Luminiţa Odobescu a reconfirmat, în acest context, „sprijinul deplin şi neabătut al României pentru integrarea europeană şi euroatlantică a Ucrainei”, informează MAE. De asemenea, ea a apreciat efortul autorităţilor de la Kiev pentru îndeplinirea recomandărilor enunţate de Comisia Europeană în luna iunie anul trecut în contextul acordării statutului de stat candidat Ucrainei.
Luminița Odobescu, despre recunoaşterea inexistenţei aşa-zisei ,,limbi moldoveneşti”
Ministrul a abordat şi problema respectării integrale a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina şi a punctat importanţa angajării celor două state într-un dialog susţinut pe acest subiect. Luminiţa Odobescu a exprimat aşteptarea părţii române pentru o decizie cât mai grabnică a Ucrainei legată de recunoaşterea inexistenţei aşa-zisei „limbi moldoveneşti”, a mai transmis MAE.
Săptămâna viitoare, Marea Britanie va găzdui cea de-a doua Conferinţă internaţională privind reconstrucţia Ucrainei, după cea de anul trecut din Elveţia. Oficiali din peste 60 de ţări şi lideri de mari companii sunt aşteptaţi la Londra.
Doi titani bat palma pentru reconstruția Ucrainei. JPMorgan şi BlackRock, au anunțat că pregătesc un proiect mamut de sute de miliarde de dolari care să finanţeze aducerea la viaţă a ţării după ce gloanţele şi rachetele vor înceta să mai zboare.
BlackRock, cea mai mare companie de investiţii din lume, alături de gigantul bancar JPMorgan vor să pună umărul la reconstrucţia Ucrainei. Potrivit calculelor realizate de Banca Mondială, suma la care se ridică uriaşul proiect este de aproximativ 410 mld. dolari, scrie Financial Times, citat de Business Magazin.