România nu a importat grâu din Ucraina
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a adus clarificări privind situația importurilor de cereale din Ucraina, respingând acuzațiile și evidențiind procedurile de licențiere impuse pentru a asigura conformitatea cu reglementările.
Într-un interviu acordat duminică, ministrul a negat că România ar fi importat grâu din Ucraina, explicând că, deși au fost depuse șapte cereri de import la Ministerul Agriculturii, niciuna dintre acestea nu a fost aprobată până în prezent.
„În momentul de faţă, România nu a importat grâu din Ucraina”, a afirmat Florin Barbu la Antena 3 CNN.
Florin Barbu a răspuns și criticilor aduse României pentru ocuparea primului loc în clasamentul importatorilor de produse agricole din Ucraina, afirmând că, în cazul produselor agroalimentare, precum zahărul, importurile au fost necesare pentru a acoperi deficitul de producție internă, care este de doar 23% din consum.
„România a importat zahăr din Ucraina pentru că noi producem doar 23% din consum, undeva la 100.000 de tone şi consumul în România este de 400.000 de tone”, a explicat ministrul.
S-a implementat un mecanism de licențiere între statul român și cel ucrainean
Referitor la cereale, ministrul a explicat că importurile au fost interzise de către Comisia Europeană în timpul războiului din Ucraina, iar ulterior s-a implementat un mecanism de licențiere între statul român și cel ucrainean. A menționat că, până în prezent, nicio cerere de import de cereale din Ucraina nu a primit aprobare.
„Ministerul Agriculturii nu a aprobat nicio cerere privind importul de cereale. Mai mult, spuneam mai devreme, că singurii care pot importa cereale din Ucraina sunt fermierii şi procesatorii români, nu intermediari sau alţi traderi care se ocupă cu cerealele”, a mai transmis Florin Barbu.
Ministrul Florin Barbu a dispus controale riguroase
Ministrul a subliniat că, atunci când au apărut informații despre posibile importuri neautorizate, a dispus controale riguroase, confirmând că acestea se refereau la semințe destinate cultivării, nu la produse cerealiere pentru consumul intern.
„Când fermierii mi-au adus la cunoştinţă că anumite cantităţi de cereale ar intra în România, am solicitat control de la Antifraudă, bineînţeles, au fost constatate că erau produse de natura grâului şi porumbului, dar erau seminţe pentru a fi cultivate de către fermierii români. Erau acele şroturi de floarea soarelui care sunt utilizate în agricultură, dar nu s-a pus vorba niciodată de cereale pe teritoriul României”, a mai spus ministrul Agriculturii.
În încheiere, Florin Barbu a apelat la instituțiile statului să continue verificările pentru a asigura respectarea procedurilor și a respins ferm orice insinuare de practici neconforme cu reglementările în vigoare.