Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, unul dintre cei mai contestați membri ai Guvernului Cîțu, căruia i se cere demisia de către fermierii români tocmai ca urmare a faptului că a eșuat în a le apăra interesele, a făcut noi afirmații din care reiese că doar fermierii sunt cei vinovați de starea de fapt din agricultura românească.

În timp ce Franța este campioană în Uniunea Europeană în privința măsurilor adoptate pentru protejarea cumpărării terenului agricol de către străini, Oros consideră că în România nu se poate face nimic.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, dă vina pe fermieri

Oros consideră că singura metoda viabilă prin care poate fi limitată cumpărarea de terenuri agricole de către străini este impunerea unei limite de suprafață pe care orice proprietar o poate deține.

”Această problemă, că se vinde terenul către străini, asta o face, din păcate, tot cetățeanul și proprietarul de teren roman, care de multe ori preferă să vândă fie unei societăți comerciale, fie unei persoane fizice străine, sau uneori o societate comercială românească e preluată de o societate comercială cu capital străin.

Nicăieri nu s-a găsit această formă de a opri cumpărarea terenului de către persoane din afara statului respectiv. Și atunci singura modalitate e cea de a plafona suprafața care poate fi deținută de o persoană fizică, respectiv juridică.

Altfel nu o să se poată opri acest fenomen. De aceea și această preocupare Comisiei (Europene, n.r) – și e în discuție de peste un an – de a plafona subvențiile, pentru că foarte multe fonduri străine vin să cumpere terenurile agricole în primul rând pentru subvenții care sunt foarte avantajoase.

Și sunt foarte multe fonduri care nici măcar n-au de a face cu Europa. Or, acolo în subvenții se găsesc doar bani europeni. De aceea este această preocupare la nivel european.”, a spus ministrul la emisiunea Agro Jurnal, potrivit stiriagricole.ro.

Comisia Europeană a atacat decizia Budapestei la Curtea de Justiție a UE

Autoritățile vor începe peste câteva zile și recensământul agricol. Din 10 mai, peste 20.000 de recenzori vor merge din fermă în fermă, pentru a strânge informații despre culturi, terenuri, animale sau muncitori.

În context, trebuie precizat că Franța a creat o multitudine de mecanisme de protecție a patrimoniului funciar francez, fiind campioana Uniunii Europene la protejarea terenului agricol împotriva cumpărării sale de către străini.

Astfel, Franța a creat o structura parapublică numită S.A.F.E.R. – Societate de Amenajare Funciară a Exploatațiilor Rurale, ce are ca funcție cumpărarea de pamânt de la cetațeni francezi și vânzarea de ferme către tineri agricultori francezi.

Iar mecanismele de protecție funciară împotriva cumpărării de teren agricol de către străini în Franța sunt multiple.

Ungaria este o țară care a încercat impunerea prin lege a interzicerii vânzării terenului agricol către străini, dar Comisia Europeană a contestat măsura la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și a avut câștig de cauză.

De asemenea, Parlamentul bulgar a adoptat o lege prin care se interzicea vânzarea de pămînturi agricole străinilor, act normativ care a fost anulat însă de o decizie a Curții Constituționale de la Sofia.