Prezent la Conferința Capital – Agricultura 2018, ministrul Petre Daea a declarat că sistemul de irigații este foarte important și că acesta a început să se dezvolte atrăgând însă atenția că fermierii trebuie să găsească soluții pentru a prelua apa de pe canalele statului.
„Am demolat prea mult în această țară. Sistemul de irigațiii este o mărturie. În fiecare zi se face ceva bun în România și trebuie să știm asta. În sistemul de irigații sunt multe de făcut, dar în sfârștit se face ceva. Se construiește. Se asigură apă gratuit de către stat, pe banii statului și ai Uniunii Europene. Vrem să răspundem marelui obiectiv știut de toți: cum să face mai bine în România, să asigurăm consumul intern și să și exportăm”, a declarat Petre Daea.
„În planul național de irigații sunt introduse 97 de sisteme necesare pentru a avea, până în 2020, cele două milioane de hectare irigabile. Vom realiza asta. Anul acesta am început să punem la punct primele 40 de sisteme. Am socotit necesar să prindem în obiectivul nostru etapele astfel încât să se poată finaliza și să funcționeze toate atunci când trebuie.
Conceptul unitar de abordare ne obligă să facem, cu banii statului, circa 1 miliard de euro, întregul sistem necesar. Aceste 40 de amenajări trebuie însă talonate de lucrări secundare. Degeaba duci apa pe canal, dacă nu o poți duce și la plantă. Asociațiile private sunt proprietarele sistemelor secundare necesare. Mergem cu aceste 40 pentru că asociațiile private respective aveau sistemele secundare necesare”, a declarat Daea.
Conform ministrului, a doua etapă vizează alte 37 de amenajări. „Suntem în proces de constituire a organizațiilor de udători pentru a ajunge la nivelul celor 40 aflate deja în lucru. Dar eu nu sunt orb. Nu pot să nu văd că dau apă gratuit pe canale, iar fermierii așteaptă să le și irigăm culturile. E prea mult. Statul face investiții majore, pompează apă, dar cred că trebuie găsite pe plan local soluții de a duce apa de pe canal la plante. Voi verifica personal ca apa să nu treacă degeaba prin canale. Sunt soluții. Văd că anul acesta am ajuns la 290 de agregate de pompare mobile care pot fi mutate oriunde. Ți-am dat apă gratuită, trebuie să o iei știi să o folosești”, a încheiat ministrul agriculturii, Petre Daea.