Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, își dorește să continue plafonarea prețurilor alimentelor. De altfel, a cerut ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, să urgenteze implementarea sigiliilor electronice pentru TIR-urile care intră în România cu cereale din Ucraina.
Plafonarea prețurilor alimentelor ar putea continua.
Plafonarea prețurilor alimentelor ar putea continua. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, intenționează să creeze un mecanism pentru stabilizarea tuturor prețurilor din România, în special în ceea ce privește produsele agro-alimentare. De asemenea, a își dorește ca alimentele de bază să rămână la același nivel de preț. Vrea să elaboreze un mecanism în colaborare cu retailerii și Ministerul Economiei pentru a menține prețurile pentru toate produsele agro-alimentare. Crede că este importantă continuarea plafonării prețurilor alimentelor pentru românii cu venituri mici și medii.
„Vom crea un mecanism pentru a stabiliza toate preţurile din România, vorbim la produsele agro-alimentare. Şi doi: vreau, în continuare, ca aceste alimente de bază, cele 14 care sunt în momentul de faţă şi sunt consumate de 50% din populaţia României, să rămână la acelaşi nivel.
Îmi doresc crearea unui mecanism, împreună cu retailerii şi cu Ministerul Economiei, pentru toate produsele agro-alimentare, în aşa fel încât preţurile să nu crească pentru aceste produse. În ceea ce priveşte plafonarea, cred că ar trebui continuat cu această măsură, pentru că este importantă pentru românii cu venituri mici şi medii”, a explicat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, duminică, într-o intervenție TV.
S-a cerut implementarea sigiliilor electronice pentru TIR-urile cu cereale din Ucraina
În prezent, situația în zona Mării Negre, mai precis în portul Odessa, s-a deblocat și cerealele au început să fie trimise către țările terțe unde Ucraina avea contracte. În octombrie 2023, din Ucraina prin România au fost tranzitate 7,5 milioane de tone de grâu. România deja exportase 9,8 milioane de tone, astfel încât exporturile au depășit cantitățile tranzitate prin țară.
Florin Barbu a vizitat vama Siret și a solicitat accesul pentru a filma, în scopul de a demonstra fermierilor eventualele nereguli semnalate, constatând că cântarul de intrare în țară nu funcționa. După discuții cu premierul României și ministrul Transporturilor și Infrastructurii a primit asigurarea că, de luni, cântarul va fi funcțional.
Nu se pune problema importului de cereale ucrainene în România deoarece doar fermierii și procesatorii români pot face astfel de importuri. În prezent, au fost depuse nouă licențe la Ministerul Agriculturii pentru import. Totuși, nicio licență nu a fost eliberată, ceea ce indică că importul de cereale din Ucraina nu este posibil momentan. Prin urmare, a solicitat ministrului Finanțelor să accelereze implementarea sigiliilor electronice pentru TIR-urile care transportă cereale din Ucraina.
„În momentul de faţă, partea Mării Negre, vorbim de portul Odessa, s-a deblocat şi cerealele au început să plece către ţările terţe unde Ucraina avea contracte. În octombrie, prin România s-au tranzitat din Ucraina, vorbind de grâu, 7,5 milioane de tone iar România deja exportase 9,8 milioane de tone.
Practic, noi am exportat mai mult decât s-a făcut tranzit prin România. Doi: am fost în vama Siret, în calitate de ministru al Agriculturii şi am cerut vămii Siret să-mi dea accesul pentru a filma pentru a arăta fermierilor – pentru că au fost foarte multe situaţii în care fermierii au sesizat anumite nereguli, că ar fi în vama Siret – am luat toată trasabilitatea, cum intră un TIR în vama Siret, cum este sigilat, cum se încarcă documentele electronice şi am constatat un lucru: cântarul de intrare în ţară nu funcţiona.
Cum am ajuns în Bucureşti am avut o discuţie cu domnul premier Marcel Ciolacu şi cu domnul ministru Sorin Grindeanu şi astăzi a văzut că CNAIR a dat deja un comunicat prin care a spus că de luni cântarul va funcţiona. Vrea să elimin toate problemele cu care se confruntă fermierii din România. Nu se pune problema existenţei importului de cereale ucrainene în România. Practic, import de cereale în România nu pot face decât fermierii şi procesatorii români.
În momentul de faţă, s-au depus nouă licenţe la Ministerul Agriculturii, Ministerul Agriculturii nu a eliberat nicio licenţă. Deci practic, de import, în România, de cereale, nu se pune problema! Din cerealele ucrainene, pentru că nu pot face import decât fermierii şi procesatorii români. Cer ministrului Finanţelor, Marcel Boloş să urgenteze implementarea sigiliilor electronice pentru TIR-urile care intră cu cereale din Ucraina”, a zis ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.