Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a solicitat Comisiei Europene "flexibilitate şi clemenţă" pentru problemele întâmpinate de producătorii români în primul an de implementare a Politicii Agricole Comune, în condiţiile în care mulţi au avut dificultăţi în completarea cererii pentru obţinerea subvenţiilor europene.
"Am ridicat (comisarului european pentru agricultură, Phill Hogan – n. r.) problema simplificării Politicii Agricole Comune, în condiţiile în care avem o politică mult mai complexă decât până acum. Spre comparaţie, am avut o PAC cu o singură plată, iar acum avem o PAC cu cinci componente: plata verde (plata pe înverzire – n. r.), micul fermier, tânărul fermier, plata redistributivă etc. Toate aceste elemente complică mult procedurile şi justifică parţial şi situaţia pe care am avut-o la APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – n. r.) cu întârzierea plăţilor. (…) Am apelat la sprijinul comisarului european în sensul în care, fiind o nouă politică, multe cereri de plată au avut probleme în a fi completate de producătorii noştri şi este posibil ca nevinovaţi să fie penalizaţi. Am cerut o flexibilitate a auditorilor când vin în România, pentru că este primul an de aplicare a PAC. Deci, avem nevoie de o anumită clemenţă, iar comisarul Hogan şi-a arătat toată disponibilitatea în acest sens. Eu întotdeauna am impus agenţiilor de plăţi ca pedepsele să fie proporţionale cu erorile comise", a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, într-o conferinţă de presă.
Un alt subiect ridicat la întâlnirea avută la Bruxelles cu Phil Hogan a vizat condiţiile artificiale, şeful MADR solicitând CE un ghid clar pe condiţii artificiale.
"După cum ştiţi, anul trecut am dezangajat un miliard de euro pe PNDR 2007-2013 şi, dacă mai adăugăm pe cele două agenţii 600 de milioane de euro corecţii financiare, avem o situaţie destul de nemulţumitoare. Am pierdut 1,6 miliarde de euro din circa 15,5 miliarde de euro, chiar dacă pe hârtie figuram cu o rată de absorbţie de 88,4%. Multe dintre proiectele pe care le-am încadrat în condiţii artificiale s-a dovedit că nu a fost aşa şi au fost situaţii care par hilare la început, dar destul de dramatice pentru beneficiarii noştri. Au fost beneficiari cărora li s-au efectuat plăţile, au cofinanţat din fonduri proprii cu 50% şi la a 5-a plată le-a spus că au fost condiţii artificiale. Sigur, avem şi noi, Agenţia de Plăţi, partea noastră de vină, dar şi la nivel european, pentru că nu există un ghid foarte clar şi funcţional. Se lasă funcţionarului o marjă foarte mare. El, dacă îşi asumă riscul, poate fi penalizat, iar în situaţia în care nu riscă este penalizat beneficiarul. Am solicitat un grup de lucru comisarului şi să începem să reanalizăm", a explicat Irimescu.
Şeful MADR a afirmat că nici în anii trecuţi Comisia Europeană nu a agreat un ghid clar pe condiţii artificiale pentru că "este dificil să trasezi limitele şi ne-au trasat câteva linii directoare".
"Am făcut un apel şi va veni un expert, un grup de auditori, ca să vedem cum putem să lăsăm cât mai puţin la latitudinea funcţionarilor noştri", a adăugat Irimescu.
Nu în ultimul rând, discuţiile cu Phill Hogan au vizat şi proiectele pierdute în justiţie cu beneficiarii programului trecut, PNDR 2007-2013, care vor trebui finanţate în continuare.
"Încă nu am găsit o soluţie. Ne-am dori să găsim o soluţie pe fondurile din programul actual. Au putut continua pe programul actual cei din vechiul program, circa 29.000 de proiecte de aproape jumătate de miliard de euro, în condiţiile în care, dacă aveau cel puţin 25% din plăţi efectuate, au intrat în tranziţie. Proiectele pierdute în justiţie au apărut însă după şi suntem într-o situaţie un pic mai complicată. Sperăm să găsim o soluţie împreună cu Comisia Europeană", a arătat şeful MADR.
AGERPRES