"După un de zile de la reducerea TVA de la 24% la 9% la pâine, vorbim de un mediu de afaceri mult mai sănătos pentru că nu s-au mai înregistrat insolvenţe sau falimente în sectorul de morărit şi panificaţie şi datorită producţiei fiscalizate avem şi o hrană mai sigură pentru populaţie. Preţul pâinii în perioada septembrie 2013 – iulie 2014 s-a diminuat cu 10,25%, iar puterea de cumpărare a cunoscut o creştere semnificativă în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut aveam o inflaţie de 1,55%", a spus Constantin, într-o conferință de presă.
Potrivit ministrului, producţia fiscalizată a cunoscut o creştere cu 16% la făină şi cu 18% la pâine.
Un studiu de evaluare a efectelor acestei măsuri, realizat de autorităţi şi patronatul de profil, arată că reducerea TVA la produsele de morărit şi panificaţie, de la 24% la 9%, la 1 septembrie 2013, a condus la reducerea evaziunii fiscale cu 20% şi a generat la consumatori economii de 136 milioane de euro.
În intervalul menţionat, producţia de pâine a crescut cu 20%, de la 862.000 tone la 1,026 milioane tone.