Ministrul Agriculturii îi liniștește pe români! Nu urmează o criză de cartofi. Țara nostră produce mai mulți decât este necesar
Ministrul Agriculturii a spus în cadrul unei conferințe de presă că există o alocare bugetară de 15 milioane de lei sprijin direct către producătorii de cartofi.
„Pentru prima dată în ultimii ani avem o alocare bugetară de 15 milioane de lei sprijin direct către producătorii de cartofi. România produce mai mulți cartofi decât consumă și decât ar avea nevoie în mod uzual. Singurul element care ne lipsește din acest peisaj erau depozitele de cartofi, iar pe acest aspect am venit cu un program prin care vom finanța în Planul Național Strategic viitor cu 50 de milioane de euro înființarea de depozite. Sigur, lucrurile se vor corecta în timp”, a declarat Adrian Chesnoiu.
Orice scenariu este posibil într-o situație de criză
De asemenea, acesta a subliniat că orice scenariu este posibil într-o situație de criză iar prețurile la alimente nu se vor plafona, cel puțin nu în viitorul apropiat.
„Avem stocuri de legătură și avem necesarul intern pentru principalele cereale în România. Dacă se va impune, cu siguranță nu vom ezita să luăm orice decizie care să ne asigure necesarul de consum intern, dar nu se pune problema în acest moment.
Haideți să vă explic cum este și cu aceste interziceri la export, pentru că s-a vorbit foarte mult în spațiul public. Nicio țară nu a impus interdicție la export în sensul în care s-a înțeles că niciun bob de grâu sau de porumb nu iese din țara respectivă”, a completat ministrul.
Ce se va întâmpla cu prețurile în aprilie?
Adrian Chesnoiu a vorbit anterior despre prognozele conform cărora în aprilie vor exploda prețurile la alimente.
„În primul rând, nu știu, cred că este un pic exagerată acea informație (…) că în aprilie vor exploda prețurile. Nu există în acest moment niciun factor indicativ care să ne conducă cu gândul la acest lucru (…) Aprilie nu este o lună în care să culegem roadele din terenurile agricole. Recoltatul începe în luna iunie-iulie și cu siguranță atunci vom vedea cam cum arată starea de vegetație a culturilor”, a declarat Adrian Chesnoiu la Digi24.
Totuși, ministrul recunoaște că prețurile la îngrășăminte au crescut de patru ori iar acest lucru va duce la scăderea cantităților utilizate și implicit la diminuări ale producției. Chiar și așa, primele efecte nu se văd automat în prețurile la alimente, deoarece există pe stocuri materie primă din anii precedenți.
„Cu siguranță, pot apărea anumite fluctuații ale prețului, pentru că apare îngrijorarea, dar eu spun să nu fim dramatici și să prefigurăm o criză alimentară Eu sunt realist și tocmai de aceea vă spun că este o afirmație care nu se justifică în acest moment, pentru că trebuie să vedem exact cum va arăta anul agricol, pe baza temperaturilor și a ceea ce se întâmplă cu această criză energetică. Avem temperaturi care nu sunt în marja normală, e o lipsă de precipitații cu adevărat, dar încă nu putem spune că vom avea o producție agricolă mult diminuată. Vom vedea cum evoluează vremea în perioada următoare și poate regimul de precipitații își va reveni”, a completat Adrian Chesnoiu.