Întrucât războiul din Ucraina a afectat importurile cu produse alimentare prime, iar majoritatea statelor europene se confruntă cu o criză alimentară, Adrian Chesnoiu a explicat că România „nu este în zona de risc”.
„În cazul unei crize alimentare la nivel global, așa cum arată indicatorii de evaluare ai organismelor internaționale, ONU, FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură, n.r.), în această privință,
România din punctul meu de vedere și pe baza analizelor pe care le facem nu este în zona de risc. Atunci când vorbim de crize alimentare, trebuie să înțelegem că se manifestă o criză alimentară atunci când nu există suficient de multe alimente pentru a-ți hrăni populația statului tău.
România este departe de o astfel de situație pentru că – slavă Domnului! – noi reușim să producem în anumite sectoare mai mult decât consumăm și lucrul acesta a ținut foarte mult timp capătul de afiș al informărilor din spațiul public”, a spus acesta la B1 TV.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: Avem excedent de producție
Adrian Chesnoiu a adăugat că un excedent de producție de cereale, chiar și în sezoanele secetoase, producând „suficient de multe semințe de floarea-soarelui ca să ne acoperim necesarul de consum intern”.
„Dacă vorbim de zona de cereale, este evident că noi avem în fiecare an, chiar și în anii grei, cu o secetă manifestată pe suprafețe întinse din țara noastră, avem excedent de producție. De partea cealaltă (…), vreau vă spun că, în conformitate cu datele din balanța comercială, noi nu importăm mai multe uleiuri decât exportăm (…).
România importă în jur de 27-28 de mii de tone de ulei, dacă luăm cazul anului 2021, și am exportat peste 160.000 de tone, deci aici excedentul de balanță comercială este în favoarea României, și asta pentru că producem suficient de multe semințe de floarea-soarelui ca să ne acoperim necesarul de consum intern și, de cealaltă parte, o bună cantitate din această producție să o procesăm și o vindem”, a declarat el.
„Este drept că, totodată, exportăm și semințe de floarea-soarelui ca materie primă, și aici este rolul statului și ceea ce am făcut în ultimele luni să venim cu măsuri de stimulare a procesării la nivel național și să schimbăm această paradigmă a țării exportatoare de materii prime, în condițiile în care putem să devenim exportatori de produse cu valoare adăugată”, a concluzionat Adrian Chesnoiu.