Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a oferit noi asigurări pentru fermierii români. Potrivit acestuia, timp de o lună, România nu va importa grâu sau porumb din Ucraina.
Ministrul Agriculturii oferă noi asigurări fermierilor români
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le transmite fermierilor că nu vor întâmpina probleme din punct de vedere al importurilor de cereale venite din Ucraina. Declarațiile au fost făcute luni seara, la finalul întâlnirii cu asociaţiile fermierilor români.
Ele au venit și în contextul în care Comisia Europeană a oferit, în luna mai, Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei dreptul de a restricționa vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui provenite din Ucraina. Această permisiune a expirat pe 15 septembrie.
Florin Barbu susține că timp de o lună nu va intra în România niciun bob de grâu sau de porumb din Ucraina. Potrivit lui, fermierii şi procesatorii români vor fi singurii care vor avea licențe în domeniul cerealelor. Drept urmare, ei vor fi singurii care vor putea cumpăra cereale ucrainene.
„În momentul de faţă, în România nu a intrat şi nu va intra un bob de grâu din Ucraina. Mai mult de atât, până la ora 24:00, aşteptăm planul transmis de Ucraina.
Au transmis un plan provizoriu la care MADR şi Guvernul României au adus argumente pentru a încerca să licenţiem împreună societăţile comerciale, care vor încerca să facă o relaţie comercială între România şi Ucraina.
Vreau să-i asigur pe toţi fermierii români, să stea calmi, pentru că nu va intra pe o perioadă de 30 de zile niciun bob de cereale din Ucraina”, a declarat, luni seara, Florin Barbu, potrivit Agerpres.
Ministrul a mai adăugat că va transmite omologului din Ucraina acest punct de vedere.
Fermierii acceptă să aștepte cele 30 de zile pentru implementarea mecanismului de licențiere
Ministrul Agriculturii a evidențiat, de asemenea, că licențele în termen de 30 de zile. Atât pe teritoriul Ucrainei, cât și pe teritoriul României. El a avertizat că, în cazul în care se încearcă să se introducă în România chiar și o cantitate mică de grâu sau porumb din Ucraina, un ordin de interdicție este deja pregătit și va fi emis și publicat în Monitorul Oficial.
Totodată, președintele Pro Agro, Ionel Arion, a precizat că fermierii vor aștepta termenul de o lună pentru a permite Guvernului să implementeze mecanismul de licențiere.
„Aşa cum domnul ministru ne-a cerut să păsuim 30 de zile, iar mecanismul acesta să-l vedem implementat, îi asigurăm pe fermierii noştri, colegii noştri, care azi aşteaptă un răspuns de la noi, că suspendăm pentru 30 de zile cererile noastre. La cel mai mic semn că nu se respectă aceste decizii de implementare a planului pe care l-a gândit ministerul, vom reacţiona în consecinţă. Practic, ministerul ne oferă 30 de zile şi noi oferim ministerului tot 30 de zile”, a declarat Arion.
Ministrul Barbu a mai adăugat că orice decizie care va fi luată va fi discutată în prealabil cu asociațiile din agricultură. El a oferit noi informații cu privire la licențe. Barbu susține că singurii care vor putea cumpăra cereale din Ucraina vor fi fermierii români. Vor fi excluși orice intermediari, aceștia nu vor avea autorizație.
„Licenţierea se va face de către Ministerul Agriculturii şi ANSVSA. Societăţile care pot achiziţiona cereale din Ucraina nu pot fi decât fermierii români. Vorbim aici de cei din zootehnie şi procesatorii români care au parte de procesare în România.
Alţi intermediari sau traderi sau alte persoane nu vor fi autorizate pe acest lucru. (…) Voi veni cu această completare la planul pe care mi l-au trimis şi bineînţeles că, aşa cum şi domnul Arion a spus, în 30 de zile în România nu se va întâmpla nimic”, a precizat ministrul.
Florin Barbu a concluzionat oferind noi asigurări către fermierii români:
„Vreau să asigur fermierii români că nu vor avea probleme din punct de vedere al importurilor de cereale din Ucraina şi după 30 de zile vă asigur că orice hotărâre de guvern prin care noi vom aplica aceste licenţiere va fi asumată şi va fi discutată împreună cu asociaţiile din agricultură”, a susţinut şeful MADR.
Totodată, fermierii au precizat că vor monitoriza vămile. Ei vor avea la dispoziție un număr de telefon pentru reclamaţii şi sesizări.