Platformele online realizate de Ministerul Agriculturii pentru vânzarea produselor agricole au generat pe piaţă un efect în lanţ, zilnic fiind vândute tone de legume şi de alte produse, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în plenul Senatului.
„Legat de platformele online realizate de MADR (www.produsmontan.ro, https://rndr.ro/legume/), facem precizarea că s-a dorit ca ele să fie doar modele de bune practici, pentru a identifica cele mai bune modalităţi de preluare a mărfii direct de la producători, precum şi de a oferi sprijin producătorilor în dialogul cu marile lanţuri de retail. Platformele au generat pe piaţă un efect în lanţ. Pe aceste platforme, care există astăzi în toată ţara, se vând zilnic tone de legume şi alte produse, iar imaginea cu legumicultorii care îşi distrug produsele sunt cu siguranţă imaginile din anii trecuţi cu beneficiarii programului Tomata, care îşi distrugeau tomatele”, a precizat Oros.
PSD nu a fost interesat de binestarea legumicultorilor
„Am fost nevoiţi să corectăm şi această greşeală prostească a dumneavoastră, solicitând Comisiei modificarea plafonului. Legumicultorii ştiu exact ce aţi făcut, ce grijă le-aţi purtat! Nu pot fi toţi păcăliţi, nu pot fi toţi minţiţi”, le-a transmis ministrul Agriculturii senatorilor.
Totodată, Adrian Oros a trecut în revistă o serie de programe iniţiate de guvernarea PSD, care continuă şi în prezent, acestea fiind îmbunătăţite la cererea producătorilor. Astfel, legat de programul Tomata, ministrul a menţionat că în anul 2019 nu au fost prevăzute toate resursele financiare, iar Guvernul PNL a fost nevoit să suplimenteze resursele financiare necesare aplicării acestei scheme cu încă 13 milioane de euro în luna decembrie. De asemenea, el a menţionat că o mare parte din bani nu au ajuns la legumicultorii corecţi, ci la „şmecheri şi clientela de partid”, numai în judeţul Olt fiind deschise 417 dosare penale.
Ce se întâmplă cu programul Tomata
„La această dată, programul Tomata în spaţii protejate este în derulare. Termenul limită de înregistrare este 15 mai. Totodată, s-a reglementat posibilitatea depunerii cererii de înscriere în program însoţită de copiile documentelor aferente prin mijloace de comunicare la distanţă. În acest an, la data de 15 mai 2020, s-au înscris în program un număr de 17.900 de producători, faţă de doar 15.000 înscrişi anul trecut în ciclul 1. Am introdus şi un registru de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor. Aţi reuşit să compromiteţi şi acest program. Aţi forţat anul trecut angajaţi DAJ să plătească dosare fictive, banii care ar fi trebuit să ajungă la legumicultorii corecţi au ajuns în mare parte la şmecheri şi clientela de partid!! Ce încredere poate să mai aibă un fermier corect în Ministerul Agriculturii păstorit de ani de zile de voi? 417 dosare penale sunt la DNA doar în judeţul Olt şi camioane de tomate aruncate la groapă anul trecut”, a spus ministrul Oros.
Ce se întâmplă cu programul pentru usturoi
„Guvernul PNL a majorat în anul 2020 cu 60% alocarea aferentă programului. Avem astăzi înscrişi un număr aproape triplu de beneficiari – 1098, faţă de 409 anul trecut. Suprafaţa plantată este 1.153 hectare faţă de 370 hectare anul trecut”, a adăugat Oros.