Forumul, aflat la cea de-a VII-a ediție, va avea loc în perioada 6-8 septembrie 2012, în capitala provinciei Anhui, Hefei, din Republica Populară Chineză. Potrivit unui comunicat remis de MADR, în programul delegaţiei române a fost introdusă şi o întâlnire bilaterală între reprezentanţii ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România(MADR) şi cei ai ministerului Agriculturii din Republica Populară Chineză. În cursul aceleiaşi zile, va avea loc şi o întâlnire oficială cu guvernatorul provinciei Anhui, Liang Weigou. În fine, pentru ultima zi este programată o întâlnire, la Beijing, cu reprezentanţii Academiei de Ştiinţe Agricole din China.
Plan de cooperare pe termen lung
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, şi ministrul chinez al agriculturii, Han Changfu, au semnat, la începutul lunii iunie 2012, la Beijing, un plan de cooperare în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale. ”Având la bază relaţiile tradiţionale dintre China şi Uniunea Europeană, planul va impulsiona parteneriatul existent şi va oferi avantaje reciproce prin consolidarea relaţiilor din domeniul agriculturii, permiţând soluţionarea mai eficientă a provocărilor bilaterale şi internaţionale cu care se confruntă cei doi parteneri”- se arăta într-un comunicat remis la acea data de Reprezentanța Comisiei Europene din România. Cu același prilej, comisarul european Dacian Cioloş a declarat: "Sectorul agriculturii este essential, atât pentru China, cât şi pentru Uniunea Europeană. Impărtăşim un puternic interes pentru aprofundarea cooperării noastre bilaterale în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale. Acest plan de cooperare reprezintă un pas înainte în angajamentul nostru de a conlucra în vederea gestionării provocărilor comune – în special securitatea alimentară, dezvoltarea rurală, siguranţa alimentelor şi combaterea schimbărilor climatice. Putem răspunde acestor provocări prin stabilirea unor relaţii în domeniu mai puternice şi mai apropiate, atât la nivel internaţional, cât şi bilateral, prin intermediul unor acţiuni şi proiecte de colaborare concrete". La rândul lui, ministrul cninez Han Changfu a spus: "Cooperarea dintre China şi Uniunea Europeană, în domeniul agriculturii, se bucură de realizări remarcabile şi perspective promiţătoare. Astfel, promovarea cooperării noastre bilaterale în domeniul agriculturii este în interesul ambelor părţi şi reprezintă aspiraţiile împărtăşite atât de China, cât şi de Uniunea Europeană. Sunt convins că, datorită eforturilor noastre concertate, cooperarea în domeniul agriculturii dintre China şi Uniunea Europeană va avea ca rezultate, în mod cert, beneficii reciproce, avantaje pentru ambele părţi şi progrese comune".
Tările UE importă masiv din China
De notat că schimburile comerciale cu produse agricole şi alimentare dintre UE şi China au crescut progresiv în ultimii ani. Astfel, UE este a treia mare piaţă de export pentru produsele agricole chineze şi, de asemenea, pe locul cinci al surselor de importuri pentru piaţa chineză. ”Dialogul UE-China în domeniul agriculturii, iniţiat în 2005, permite celor doi parteneri schimbul de opinii pe teme bilaterale şi multilaterale de agricultură, precum şi promovarea întelegerii reciproce, încrederii şi cooperării bilaterale. Au fost lansate cu succes proiecte-pilot, precum Grupul de Lucru în domeniul Agriculturii şi Biotehnologiei Alimentare, în cadrul programului MSRP (Facilitatea de Suport a Dialogului de Politici UE-China). Pe baza acestor experienţe fructuoase, UE şi China sunt pregătite să ducă dialogul mai departe şi să iniţieze o cooperare aprofundată în domeniul cercetării agronomice, dezvoltării rurale, securităţii alimentare şi politicilor de calitate”- se mai arată în comunicatul Reprezentanței CE din București.