Florin Barbu confirmă rolul vital al României la capitolul exporturi de cereale

România joacă un rol crucial în producția de cereale, spune ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Ţara noastră furnizează cereale de înaltă calitate. Anul trecut, am ocupat locul întâi în ceea ce privește exportul de cereale în Uniunea Europeană.

Întrebat dacă ţara noastră mai poate fi considerată grânarul Europei, Florin Barbu a explicat că cerealele din România sunt apreciate pentru calitatea lor superioară în industria de panificație.

„România contează foarte mult la producţia de cereale. Spun acest lucru pentru că România produce cereale de calitate.

Anul trecut, România a fost pe primul loc la exportul de grâu în Uniunea Europeană pentru că are o calitate foarte bună pentru panificaţie”, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

Ministrul Agriculturii a subliniat interesul României în procesarea cerealelor și în dezvoltarea sectorului zootehnic.

Românii care consumă carne de porc sau de pasăre au parte de veşti bune din partea demnitarului PSD.

„Producem cereale, suntem o ţară foarte bine dezvoltată din acest punct de vedere, dar noi ne dorim foarte mult să procesăm aceste cereale.

Pe de-o parte să dezvoltăm sectorul zootehnic şi am luat această decizie prin a construi 56.000 de locuri de reproducţie în România, cu un sprijin de la bugetul de stat de peste 200 milioane de euro.

Asta înseamnă că într-un an şi jumătate vom produce încă 1,8 milioane de purcei. Pe de altă parte, am creat 9 milioane de locuri de creştere în sectorul avicol.

Apoi am lansat cel mai important program din România InvestAlim, unde vom semna contracte de 1,2 miliarde de euro, pentru procesare în România”, a adăugat Florin Barbu.

Cerealele ucrainene nu pot fi importate în România

cereale Ucraina
Cerealele din Ucraina / SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul Agriculturii a oferit detalii şi despre cerealele exportate de vecinii noştri din Ucraina. El spune că, din punct de vedere legal, ele nu pot fi importate în România. A admis însă că poate exista contrabandă, iar aici trebuie să intervină cei de la poliţia economică sau antifraudă.

„Din punct de vedere legal, pe teritoriul României, noi avem o ordonanţă prin care am interzis importul de cereale. Se face pe bază de licenţă, iar beneficiarii acestei ordonanţe nu sunt decât fermierii români şi procesatorii români.

Ministerul Agriculturii, pe cadru legal pe care îl are, nu a eliberat nicio licenţă privind importul  de cereale, în România, din Ucraina. (…)

Dacă în România se practică o contrabandă, aşa cum se practică în cazul ţigărilor şi contrabanda cu cereale intră sub acel aspect penal şi bineînţeles instituţiile, că vorbim de antifraudă, că vorbim de  poliţia economică, trebuie să facă aceste verificări”, a indicat Florin Barbu.

Cerealele din Ucraina sunt bune în zootehnie, nu în panificaţie

Ministrul a adăugat că, din punct de vedere calitativ, cerealele ucrainene sunt mai degrabă potrivite pentru zootehnie, nu pentru panificaţie.

„Cerealele din Ucraina pot fi folosite în zootehnie. În panificaţie nu putem spune că  pot fi folosite. Din UE, cei mai mari importatori de cereale din Ucraina sunt Spania, Italia.

Ele au foarte bine dezvoltată partea de zootehnie şi cerealele intră în zootehnie ca materie pentru animale”, a mai precizat Barbu.