România poate exporta carne de vită în Turcia, după validarea celor două unităţi de abatorizate din judeţele Călăraşi şi Bistriţa-Năsăud de către specialiştii turci, în condiţiile în care, din momentul aderării la Uniunea Europeană (UE), nu a avut acces pe această piaţă, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
"De când suntem în Uniunea Europeană nu am exportat bovine vii şi carne de vită în Turcia pentru că s-a opus masiv deschiderii pieţei către UE din cauza encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), cunoscută drept boala vacii nebune. Recent, în contextul demersurilor pentru aderare, Turcia şi-a revizuit punctul de vedere şi a deschis exporturile pentru câteva state din UE. România a reuşit, după un tur de forţă, să obţină şi de la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) statutul de ţară cu risc scăzut la ESB", a precizat ministrul Agriculturii.
Acesta susţine că redeschiderea comerţului cu bovine şi carne de vită în Turcia a survenit şi în urma negocierilor purtate cu omologul turc, Faruk Çelik, precum şi a diligenţelor întreprinse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pe lângă instituţia similară din Turcia. Astfel, în urma unei misiuni de audit desfăşurată în perioada 3-7 octombrie 2016 de către specialişti din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Creşterii Animalelor din Republica Turcia, au fost validate primele unităţi de abatorizare pentru bovine ce pot exporta carne de vită.
În context, Irimescu consideră că trebuie schimbată puţin politica MADR pe acest segment pentru încurajarea producătorilor să îngraşe viţeii până la o greutate optimă, pentru că aduce mai multă plusvaloare la export.
"Trebuie să schimbăm un pic politica ministerului pe acest segment, să dăm stimulentul pentru viţei în două etape, adică ceva dacă l-a dus la 300 de kilograme şi încă o plată dacă ajunge la 600 de kilograme. Trebuie să încurajăm oamenii să nu mai vândă viţei. Este important să creăm un mecanism ca să stimulăm oamenii să ţină viţelul până la greutatea optimă", a adăugat ministrul Agriculturii.
Şeful MADR speră ca în perioada următoare să poată finaliza toate demersurile oficiale pentru reluarea exporturilor de ovine vii pe piaţa turcă, întrerupte din 2003, deoarece preţul este de 2-3 ori mai mare decât pe piaţa internă şi există un mare interes pentru bovine şi ovine în Turcia.
Potrivit datelor ANSVSA, unităţile care au obţinut validarea specialiştilor turci pentru export de carne de vită sunt Maria Trading din judeţul Călăraşi şi Agro-Invest Prod din Bistriţa Năsăud.
La 1 iunie 2016, România avea 2,08 milioane de capete de bovine, în creştere cu 0,2% faţă de perioada similară din 2015.
AGERPRES