Ministrul Agriculturii: România riscă să piardă fonduri europene de peste 800 de milioane de euro

România riscă să piardă circa 800 de milioane de euro pe programarea 2007-2013, la care se vor adăuga penalităţi de 300 de milioane de euro, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Pe absorbţie nu suntem la 90%, aşa cum se afirmase anterior, ci la 85%. Aşa arată ultimele date, cele mai recente date pe dezvoltare rurală. La PNDR pierdem 800 de milioane de euro, plus penalităţi de vreo 300 de milioane de euro. Nu mai este nicio şansă de a recupera aceşti bani şi sper să nu mai crească. Penalităţile vin din corecţiile financiare aplicate de-a lungul anilor. De exemplu, pe Măsura 312 pentru IMM-uri, s-au cumpărat utilaje şi s-a constatat că au fost condiţii artificiale. Cred că numai aici vor fi peste 200 de milioane de euro corecţii financiare. Acum am dat dispoziţie să nu îşi ia nimeni concediu până la sfârşitul anului, pentru că vrem să reducem dezangajările la maximum şi să reuşim să salvăm ceea ce se poate salva. Mai avem ceva probleme pe Măsura 215, cu bunăstarea animalelor, unde avem un litigiu cu Comisia pentru 100 şi ceva de milioane de euro şi am putea creşte absorbţia, deşi nu cred că vom reuşi acest lucru până la finele anului”, spune șeful MADR.

Irimescu nu este mulțumit de absorbția fondurilor europene deoarece România trebuie să returneze bani. “Nu sunt mulţumit, pentru că dăm banii înapoi la UE, chiar dacă stăm mai bine decât celelalte fonduri din ţară(…). Cred că suntem pe locul 3 – 4 din coadă(n.r- în ceea ce privește absorbția fondurilor europene). Mai rău decât noi, cred că stau Grecia, Bulgaria şi Italia”, a spus ministrul Agriculturii.

Pentru a îmbunătăţiţi absorbţia pe noul program PNDR 2014 – 2020 ministrul se gândește la simplificare. “Cât de curând vom discuta toate propunerile. Eu le-am cerut încă din 2013 să facă o bază de date cu propuneri de simplificare, de reclamaţii, sugestii. Nu s-a făcut nimic, bineînţeles, pentru că aşa suntem noi, românii. Noi am aplicat la nivel european o procedură nouă de depunere a proiectelor. Comisia a protestat vehement atunci şi a cerut să o facem pe responsabilitatea noastră. Rămâne de văzut dacă este cea mai bună metodă sau revenim la ceea ce a fost înainte de aplicarea acestui model de depunere a proiectelor”, a completat șeful MADR.

În ceea ce privește situaţia absorbţiei şi dezangajărilor pe Programul Operaţional pentru Pescuit (POP), Irimescu a spus că pe acest program România are un grad de absorbţie de 68%, iar ţinta este de a ajunge la 75% până la închiderea programului, adică până la finele anului. “Deşi nu a fost un program mare, de numai 230 de milioane de euro, vom pierde în jur de 60 de milioane de euro, chiar dacă ajungem să ne atingem ţinta. Eu zic că este mult dacă ne gândim cât de mic este programul. Pe noul program, pe care îl avem aprobat, este alocată o sumă de numai 167 de milioane de euro, pentru că s-a luat în calcul absorbţia slabă şi, atunci, ne-au penalizat. Noutatea este pe noul program, pentru că partea de evaluare pe care înainte o făcea o firmă, care câştigase licitaţia, va fi realizată acum de Autoritatea de Management pentru POP (AM POP) cu personalul suplimentar angajat, respectiv 30 de posturi”, a mai zis Irimescu.