Ministrul Agriculturii: S-au deblocat plățile pentru subvențiile fermierilor

Florin Barbu

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

APIA a deblocat plățile pentru subvențiile fermierilor, a anunțat ministrul Agriculturii. Suma totală este de aproximativ 1,5 miliarde de lei.

Ministrul Agriculturii a anunțat deblocarea plăților

Vineri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a deblocat plățile și s-a autorizat plata a 1,5 miliarde de lei.

„În această săptămână, APIA a autorizat la plată pentru fermieri suma totală de aproximativ 1,5 miliarde de lei, ce reprezintă intervenţiile de plăţi directe, ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul vegetal, zootehnic, precum şi măsurile de dezvoltare rurală”, a scris, vineri, pe Facebook, Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii a specificat că fermierilor din sectorul vegetal li se vor vira în conturi suma de 528.160.723,12 lei. În timp ce celor din sectorul zootehnic le vor fi virate 964.245.374,84 lei.

SURSA FOTO: Dreamstime

„Pentru sectorul vegetal sunt plăţi directe decuplate, ecoschema PD 04 – practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, ANT-uri, precum şi măsuri de dezvoltare rurală care vizează mediul şi clima, agricultura ecologică sau zonele care se confruntă cu constrângeri naturale sau specifice”, a mai transmis ministrul.

Ministrul a anunțat că plățile pentru sectorul zootehnic vizează sprijinul cuplat pe venit pentru vaci de lapte, carne de vită, ovine și caprine.

„Le mulţumesc colegilor de la APIA că s-au mobilizat şi au deblocat procesul de autorizare la plată pentru fermieri. Am convingerea că toţi colegii mei din instituţiile din subordinea Ministerului au înţeles că noi lucrăm pentru fermieri şi că ei sunt prioritatea noastră”, a mai transmis Florin Barbu.

Comisia Europeană a acceptat modificarea politicii agricole comune

Comisia Europeană (CE) a acceptat modificarea politicii agricole comune. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a reușit să obțină o victorie importantă la Bruxelles, în urma eforturilor susținute ale fermierilor.

Barbu a menționat că a făcut modificările la rotația culturilor. Și că terenul lăsat pârloagă a fost acceptat de comisie, așa cum a promis. El a explicat că în cadrul Consiliului AGRIFISH a cerut modificarea Regulamentului (UE) 2021/2115 privind rotația culturilor (GAEC 7) și 4% pârloagă (GAEC8), iar propunerea sa a fost aprobată de comisie. Barbu a subliniat că rolul lor este să găsească soluții care să îi sprijine pe fermieri și că împreună au reușit să facă acest lucru. De asemenea, el a menționat că într-un comentariu anterior, a prezentat angajamentul față de fermieri, luat săptămâna trecută.

Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a comunicat, în aceeași ședință, că se analizează posibilitatea de a aduce modificări limitate și direcționate în cadrul legislației fundamental. Asta, pentru perioada 2023-2027, în urma numeroaselor solicitări primite din partea statelor membre, inclusiv din partea României.

A confirmat că a luat în considerare numeroasele solicitări primite din partea statelor membre. Inclusiv cele deja exprimate de România, referitoare la modificările propuse pentru actele legislative fundamentale ale Politicii Agricole Comune actuale. Vor fi implementate modificări limitate și direcționate în acest regulament. Aceasta reprezintă un succes pentru România. Este prima dată când regulamentul de bază este modificat în primul an al perioadei de aplicare a PAC.