Guvernul sare în ajutorul românilor cu mari probleme. S-au deblocat foarte mulți bani pentru a veni în sprijinul celor cu probleme. Deja s-au pus la dispoziție sute de milioane de euro.

Banii intră direct pe card!

Chiar ministrul Agriculturii și Dezvăltării Rurale, Adrian Oros, a făcut anunțul. Sumele de la rectificarea bugetară din noiembrie sunt pentru a acoperi lucrările făcute în plus pentru reabilitarea sistemului de irigaţii, dar şi pentru despăgubirea fermierilor care au înfiinţat culturi în primăvară şi au avut pierderi din cauza secetei.

„Sumele solicitate la rectificarea din 14 noiembrie sunt pentru a acoperi toate lucrările pe care le-am făcut anul acesta în plus, nu erau planificate şi nu erau bugetate, dar au fost necesare pentru că deserveau suprafeţe foarte mari.

Am pornit o staţie (de pompare -n. r.), care stătea din 1992 şi deservea 50.000 de hectare şi ni s-a părut normal să facem acest lucru. Apoi programul ‘Apa gratis’. Au fost zone unde s-au făcut şase udări, iar în anii trecuţi s-au făcut două sau maxim trei udări.

Au crescut costurile, nu ne putem plânge, dar trebuie să facem rost de bani, iar cei care au făcut lucrările, dacă le-au făcut bine, trebuie să îşi primească banii”, a precizat Oros, întrebat ce sume va solicita la rectificarea bugetară din această lună.

Ministrul Agriculturii a menţionat că vor fi alocaţi bani şi pentru plata despăgubirilor în cazul culturilor înfiinţate în primăvară şi care au fost distruse de secetă. „Eu am spus care sunt nevoile pe care la rectificarea bugetară noi le avem în vedere, toate aceste lucrări legate de irigaţii şi sumele pentru a despăgubi pe cei care au înfiinţat culturi în primăvară, care au avut pierderi foarte mari din cauza secetei, pentru că aşa este corect.

Dacă cei care au însămânţat în toamnă au primit despăgubiri, este corect ca şi cei care au înfiinţat culturi în primăvară să primească despăgubiri. Nu putem să tratam cu dublă măsură fermierii. Ce bine ar fi fost dacă nu era secetă şi puteam investi acele 400 de milioane de euro în lucrări, în infrastructura de irigaţii sau în alte nevoi importante din această perioadă”, a precizat Oros.

APIA a plătit până în prezent 850 de milioane de lei pentru despăgubirea celor 27.861 de fermieri ale căror culturi înfiinţate în toamna anului 2019 au fost afectate de secetă, pentru o suprafaţă de 1,11 milioane de hectare.

De asemenea, peste 1,2 milioane de hectare însămânţate în primăvară cu porumb şi floarea soarelui au fost afectate de secetă, iar despăgubirile estimate că se vor acorda pentru aceste suprafeţe sunt de 200 de milioane de euro.