Întrebat dacă ar introducerea taxarea inversă în cazul alimentelor, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rural a spus că această măsură ar fi una bună, dar care trebuie discutată. “La cereale o dată cu introducerea taxării inverse practic evaziunea a dispărut”, a declarat ministrul.
Prin taxarea inversă în industria alimentară, TVA se încasează în magazine, nu pe parcursul ciclului de fabricaţie a produselor.
După ce reducerea TVA la carne, de la 1 ianuarie 2015, a fost amânată, Constantin a declarat că această măsură ar putea fi implementată anul viitor.
“Măsură de reducere a Taxei pe Valoare Adăugată râmâne ca intenţie a noastră, în măsura în care încasările vor permite acest lucru. Ne gândim să introducem această măsură pe parcursul anului viitor”, a declarat Daniel Constantin, ministrul al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu procesatorii din industria cărnii şi au discutat despre măsurile de relaxare fiscală în anul 2015 ”Acest domeniu (n.r- industria cărnii) este unul încercat astăzi din mai multe motive. În primul rând, a fost un an agricol bun, preţurile input-urilor au fost ceva mai mici, am avut embargoul rusesc. Toate aceste lucruri au pus presiune pe tot ceea ce înseamnă producători şi industrie. Din aceste motive ne întâlnim în situaţia în care procesatorii trebuie să vândă sub costul de producţie. Lucru la care se mai adăugă şi evaziunea fiscală din acest sector”, a completat Constantin.
În ceea ce priveşte embargoul rusesc, Constantin a spus că aceasta este o problem la nivel europena, de aceea trebuie să găsim soluţii europene, şi nu naţionale. “Cred că cea mai la îndemână soluţie ar fi de introducerea unor fonduri pentru stocarea privată, astfel încât produsele respective să nu mai circule către pieţe mari de desfacere. Alimentele să fie păstrate acolo unde sunt ele produse şi să fie absorbite de piaţă, fără să se mai pună presiune pe preţ. Presiunea cea mai mare este pe produsele din carne.”, a mai spus Constantin.