Ambasada României a transmis deja informații cu privire la vizita lui Angel Tîlvăr în SUA

„Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, începe astăzi (joi – n.r.) o vizită în Statele Unite ale Americii, cu participarea șefului Statului Major, generalul Daniel Petrescu, precum și a altor oficiali. Delegația MApN va avea întâlniri la Washington cu secretarul apărării, Lloyd Austin, cu generalul Mark Milley, șeful Statelor Majore Întrunite ale Forțelor Armate ale SUA, precum și la Casa Albă – Consiliul Securității Naționale”, anunță Ambasada României în SUA.

Conform Ambasadei României, reprezentanții MApN ai României se vor întâlni cu președinții Comisiilor pentru Forțe Armate din Senatul SUA și, respectiv, Camera Reprezentanților, precum și cu reprezentanți ai industriei americane de apărare și din mediul de reflecție strategică și expertiză.

Delegația MApN va marca aniversarea celor 30 de ani de la stabilirea parteneriatului între Forțele Armate Române și Garda Națională Alabama

În plus, între 2-4 aprilie vor avea loc întâlniri guvernatorul statului Alabama.

„Cu prilejul vizitei, delegația română va marca aniversarea a 30 de ani de la stabilirea parteneriatului între Forțele Armate Române și Garda Națională Alabama. Astfel, delegația MApN se va deplasa în statul Alabama, unde, între 2 și 4 aprilie, va avea întâlniri cu guvernatorul statului Alabama, conducerea Gărzii Naționale Alabama, precum și cu legislativul și mediile locale”, arată, în final, Ambasada României în SUA.

În februarie, Angel Tîlvăr a mai vizitat SUA în scopul dialogului privind situația de securitate în regiunea Mării Negre în contextul războiului Federației Ruse în Ucraina

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit pe 11 februarie, la sediul MApN, cu o delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de Mike Rogers, președintele „Comisiei pentru Forțele Armate din Camera Reprezentanților”.

Dialogul a vizat analiza situației de securitate în regiunea Mării Negre în contextul războiului Federației Ruse în Ucraina, relațiile bilaterale în domeniul apărării, precum și activitățile forțelor americane pe teritoriul României.

Angel Tîlvăr, a subliniat atunci trăinicia relațiilor militare în contextul împlinirii, în 2022, a unui sfert de secol de parteneriat strategic între România și Statele Unite ale Americii.

Pe dimensiunea apărării, oficialul român a remarcat că în acest an marcăm trei decenii de funcționare a „State Partnership Program”, o platformă care a asigurat dezvoltarea progresivă a cooperării dintre militarii români și militarii Gărzii Naționale a statului american Alabama.

„Apartenența la NATO și UE și aprofundarea continuă a Parteneriatului Strategic cu SUA sunt elementele de bază ale politicii naționale de securitate. Ne definim ca aliat solid al SUA și participăm în efortul colectiv pentru stabilitatea regională prin consolidarea posturii de descurajare și apărare.”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

În plus, Șeful Apărării a mai evidențiat importanța prezenței forțelor americane în arhitectura de securitate de pe flancul estic aliat, subliniind contribuția relevantă pe care acestea o aduc posturii NATO de descurajare și apărare, inclusiv în regiunea Mării Negre.