Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, participă, de vineri până duminică, la Conferinţa de Securitate de la Munchen (MSC). Este vorba de un forum reprezentativ pentru discuţii privind dinamica actuală a securităţii internaţionale.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, se va afla timp de trei zile la Conferinţa de securitate de la Munchen. La acest eveniment participă lideri mondiali, personalități marcante din cadrul NATO, UE, ONU, alte organizații internaționale, precum şi importanți factori de decizie la nivel global.
Agenda conferinței de securitate de anul acesta include o gamă largă de problematici de actualitate, cu impact major asupra securității globale și cu accent pe evoluțiile conflictului din Ucraina, la aproape un an de la invazia Rusiei.
Ministrul Angel Tîlvăr va participa la sesiunile din cadrul conferinței centrate pe evoluțiile de securitate în plan regional, implicațiile războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, precum și stabilitatea și securitatea regională.
Consecințele războiului, în atenția liderilor lumii
”În contextul acestui eveniment, ministrul Apărării Naţionale va participa la dezbaterile pe marginea Raportului conferinţei (Munich Security Report), document care evidenţiază schimbările profunde din mediul de securitate şi consecinţele războiului neprovocat şi nejustificat purtat de Federaţia Rusă în Ucraina”, se arată într-o informare a MApN.
Intitulat «Revision», raportul se focalizează asupra intensificării revizionismului autoritarist şi creşterii competiţiei între diferitele viziuni privind ordinea internaţională, analizând diferite domenii, precum: drepturile omului, infrastructurile globale, cooperarea pentru dezvoltare, securitatea energetică şi stabilitatea nucleară.
„Astfel, raportul evidenţiază necesitatea unei reevaluări a viziunii privind ordinea internaţională bazată pe reguli, în vederea consolidării rezilienţei democratice”, a arătat MApN.
Acțiunile pe care le va întreprinde ministrul Tîlvăr
Ministrul Angel Tîlvăr va participa la un mic dejun de lucru organizat de Cohen Group, la un dejun de lucru oferit de omologul german, Boris Pistorius, precum şi la o serie de acţiuni dezbateri organizate în marja conferinţei.
Anterior acestei acțiuni, ministrul Apărării, s-a aflat, timp de două zile la Bruxelles, unde a participat la Reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina (formatul Ramstein) şi la Reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre ale NATO.
Reuniunea miniștrilor aliați ai Apărării s-a înscris în calendarul curent s-a concentrat, în principal, pe discutarea continuării sprijinului oferit Ucrainei și a stadiului implementării deciziilor adoptate la Summit-ul Alianței de la Madrid, din iunie 2022, și în perspectiva pregătirii pachetului decizional pentru Summit-ul NATO de la Vilnius, care va avea loc în vara acestui an.
Ministrul Apărării Naţionale şi şeful Statului Major al Apărării au participat şi la anterioara Reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina – Ukraine Defense Contact Group (UDCG), care a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie în Baza Aeriană Ramstein, din Germania.