Ministrul Apărării anunţă că militarii sunt gata să intervină
Ministrul Apărării a menționat că, încă de dimineață, militarii români au contribuit activ la salvarea vieților. El a adăugat că, la nivelul unității de Geniu din Brăila, se așteaptă și sunt pregătiți pentru intervenții suplimentare. De asemenea, Batalionul 300 și Batalionul 284 dispun de peste o sută de oameni echipați pentru salvare, inclusiv cu bărci. Ministrul a subliniat că, din punct de vedere logistic, vor oferi suport ori de câte ori ISU va solicita ajutorul.
Ministrul Anghel Tîlvar a indicat că solicitările din partea autorităților locale vor fi procesate mult mai rapid, fără a mai fi necesară validarea de la București.
”Vreau să vă spun că lanţul e decizie este mult mai scurt. Am dat ordin ca solicitările autorităţilor locale să poată fi făcute direct şi să nu mai fie nevoie să fie validate de mine sau de altcineva de la Bucureşti, ţinând seama de procedurile consacrate şi de buna colaborare care există. În continuare ne vom implica atât pentru salvarea de vieţi omeneşti dar şi pentru combaterea efectelor acestor evenimente”, a menţionat ministrul.
Ciolacu: Prioritatea este salvarea de vieţi omeneşti
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, în contextul inundațiilor care afectează în mod special județele Galați și Vaslui, prioritatea autorităților este salvarea vieților omenești. El a subliniat necesitatea unei „discuții foarte serioase” despre situația din județul Galați, care a fost grav afectat pentru a treia oară de inundații devastatoare. Scopul este de a preveni apariția unor astfel de evenimente în viitor.
„Am făcut o celulă de criză rapidă la Consiliul Judeţean (…) Prioritatea, cum este şi normal, este salvarea de vieţi omeneşti, în acest moment, avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid”, a declarat Marcel Ciolacu sâmbătă după amiază, în localitatea Slobozia Conachi din judeţul Galaţi.
Atât Ministerul de Interne, cât şi forţe ale Ministerului Apărării acţionează, inclusiv cu elicoptere.
„În zonele unde s-au rupt legăturile şi nu se poate ajunge, Ministerul Apărării se implică direct, sub o coordonare a situaţiilor de urgenţă. În acest moment, am hotărât dislocare şi este în votul interministerial tot ce înseamnă alimente, pături, containere de dormit”, a adăugat Ciolacu.
„Aşteptăm, în noaptea aceasta o să mai plouă, nu cum s-a întâmplat noaptea trecută. În momentul în care se retrag apele, se va interveni”, a adăugat premierul.
Premierul a explicat că se vor aloca fonduri din rezervele de urgență, iar una dintre priorități după retragerea apelor va fi refacerea infrastructurii pentru a evita impactul negativ asupra activității economice. El a menționat că, în prezent, nu există o estimare a pagubelor cauzate de calamități.
„Trebuie o discuţie foarte serioasă, şi am început-o deja cu ministrul Mediului, pentru că este a treia oară când se întâmplă în această zonă şi este solicitarea Prefecturii şi Consiliului Judeţean să vedem cum – pentru că dânşii ţin ca şi organizare administrativă de Iaşi – să vedem cum vom funcţiona după o intervenţie, părerea mea, va fi o intervenţie de fond, ca acest lucru să nu se mai întâmple. Trebuie, cumva, să venim cu un act normativ, să dislocăm Galaţiul şi această zonă de Iaşi, chiar dacă conexiunea este foarte clară ca şi circulaţie a apelor, dar cred că s-a pierdut deja mult prea mult timp”, a mai afirmat primul ministru.