Anatoli Nosatîi a arătat că, în prezent, nu există un risc de atac iminent asupra Chișinăului tocmai datorită „curajului şi dedicării poporului ucrainean”, care apără principiile europene.
Anatoli Nosatîi spune că bugetul pe care Republica Moldova îl alocă armatei a crescut semnificativ, în vederea achiziţiei de echipamente militare şi armament. El aminteşte că Moldova foloseşte „toate instrumentele diplomatice pentru fortificarea capacităţii de apărare”.
Într-un interviu pentru Agerpres, Anatoli Nosatîi a spus că scenariul unui risc de atac iminent de atac asupra Republicii Moldova nu există.
„Accentuez că, actualmente, aşa scenariu nu există. Aceasta se datorează curajului şi dedicării poporului ucrainean care luptă actualmente pentru securitate, independenţă, suveranitate şi, totodată, pentru principiile democratice pe continentul european.
Într-adevăr, situaţia rămâne tensionată în legătură cu războiul din ţara vecină şi consecinţele acestuia şi, respectiv, toate pericolele vin de acolo, inclusiv încercările de destabilizare a situaţiei, care s-au amplificat în ultima perioadă de timp şi sunt orchestrate şi conduse de către Federaţia Rusă”, a spus Anatoli Nosatîi.
Situația din Transnistria rămâne îngrijorătoare
„Republica Moldova, eu personal, am condamnat acest război. Intervenirea în relaţiile interne ale unui stat este o crimă de război, care a fost şi rămâne o provocare mare pentru securitatea Europei şi a Republicii Moldova îndeosebi, având în vedere că avem hotar comun şi aceste efecte colaterale ale războiului le resimţim zilnic pe teritoriul nostru.
E clar că îmi doresc să se restabilească dreptatea. Îmi doresc ca Ucraina să îşi redobândească teritoriile sale, acceptate în conformitate cu principiile internaţionale, inclusiv cu teritoriul Crimeii„, a adăugat acesta.
Ministrul Apărării a declarat că situația din Transnistria rămâne îngrijorătoare, însă guvernul o poate ține sub control.
„Nu putem spune că este principala problemă pentru Republica Moldova, dar este una dintre ele şi evident că prezenţa pe acest teritoriu a trupelor Federaţiei Ruse, care sunt staţionate ilegal, prezenţa unui contingent paramilitar, a aşa-numitor structuri de forţe armate, de miliţie a Transnistriei, este un factor de stabilizare. (…) Guvernul Republicii Moldova are toate instrumentele pentru a asigura securitatea şi ordinea pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Anatoli Nosatîi.
Republica Moldova face eforturi pentru a-și întări capacitatea de apărare
Anatoli Nosatîi a mai precizat că Republica Moldova face eforturi pentru a-și întări capacitatea de apărare.
„De la începutul mandatului, am depus eforturi pentru modernizarea Armatei naţionale. Aceasta se efectuează cu forţele proprii, mă refer la resursele disponibile şi aş accentua aici că, chiar şi în această situaţie dificilă în care suntem, Guvernul a identificat surse pentru majorarea bugetului, surse care sunt îndreptate pentru achiziţii militare şi vorbesc despre echipamente, armamentul necesar pentru asigurarea misiunii de bază de apărare a statului.
Totodată, folosim şi asistenţa externă, care vine din cooperarea noastră bilaterală cu partenerii strategici, totodată cu organizaţiile internaţionale, cum ar fi Uniunea Europeană şi NATO. Bugetul a crescut semnificativ. Aceste bugete au permis să majorăm cu aproximativ 70% capacitatea de procurare de echipamente militare”, a spus ministrul.
Acesta a adăugat că Republica Moldova mizează și pe sprijinul partenerilor externi. Întrebat dacă Republica Moldova se poate baza pe sistemul anti-rachetă românesc în cazul unor eventuale atacuri din partea Federaţiei Ruse, ministrul a răspuns că speră să nu fie cazul.