Oleksii Reznikov: Cred că putem spune că totul este pregătit

Ministrul Apărării de la Kiev declară că planurile pentru contraofensivă au ajuns spre final. Totul ar fi fost pus la punct.

„Pregătirea contraofensivei este în etapa finală. Eu cred în această operaţiune. Au fost multe eforturi pentru succesul ei. Cred că putem spune că totul este pregătit”, a declarat Oleksii Reznikov, citat de site-ul Tagesschau.de.

Comandantul suprem va decide cum se vor desfășura lucrurile în această contraofensivă.

„Ulterior, pe baza deciziilor şi analizării situaţiei de pe câmpul de luptă, Statul Major al armatei, comandantul suprem şi echipa lui vor decide cum, unde şi când. Partenerii noştri internaţionali înţeleg că succesul contraofensivei este în interesul securităţii propriilor ţări”, a subliniat Reznikov.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit luni cu premierul Noii Zeelande, Chris Hipkins. Zelenski a mulţumit Noii Zeelande pentru „participarea la instruirea militarilor ucraineni”. „Mizăm pe continuarea cooperării bilaterale în domeniul apărării şi al asistenţei umanitare”, a afirmat Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

Luni, armata ucraineană a anunţat că trupele ruse s-au retras, în urma unor atacuri, din unele zone ale oraşului Bahmut, dar situaţia continuă să fie „dificilă”.

Liderii ruși sunt profund îngrijorați că Ucraina ar putea realiza o breșă majoră

Rusia a construit în ultimul an „unele dintre cele mai extinse” fortificații militare „văzute oriunde în lume”, potrivit serviciilor de informații militare britanice. Aceste fortificații evidențiază „îngrijorarea profundă a liderilor ruși că Ucraina ar putea realiza o breșă majoră” prin contraofensiva sa, a declarat Ministerul britanic al Apărării, potrivit SkyNews.

Sute de kilometri de tranșee au fost săpate adânc în interiorul teritoriilor rusești recunoscute la nivel internațional, cum ar fi regiunile Belgorod și Kursk, precum și în zonele ucrainene ocupate.

Rusia a „depus un efort deosebit” pentru a fortifica Crimeea – peninsula pe care a anexat-o în 2014 și pe care Ucraina a declarat în mai multe rânduri că o va recupera.

Pe de altă parte, ministerul britanic al Apărării subliniază că ar putea exista un alt motiv pentru unele dintre sistemele de apărare. Oficialii britanici susțin că unii comandanți locali și lideri civili au construit probabil o parte dintre ele pentru a promova povestea că Rusia este amenințată de Ucraina și NATO – o poveste pe care Kremlinul a folosit-o pentru a-și justifica invazia în fața cetățenilor ruși.

Imagini din satelit au evidențiat unele dintre aceste sisteme de apărare săptămâna trecută, inclusiv rânduri de piramide din beton cunoscute sub numele de „dinții diavolului”.