Yoav Galant a cerut stoparea reformei justiției din cauza protestelor

Ministrul Apărării din Israel, Yoav Galant, a anunțat sâmbătă, 25 martie 2023, că Guvernul de la Ierusalim trebuie să oprească reforma justiţiei pentru că provoacă clivaje ce pun în pericol securitatea națională.

„Această divizare ce se adânceşte se infiltrează în instituţiile militare şi de apărare – acesta este un pericol clar, imediat şi real pentru securitatea Israelului”, a spus el într-o scurtă declarație televizată, relatează agenția de presă Reuters.

Anterior, Yoav Galant și-a exprimat îngrijorări cu privire la numărul de cetățeni care au avertuzat că nu se vor prezenta la convocările pentru militari rezervişti dacă reforma justiţiei va merge mai departe, el avertizând că situaţia ar putea slăbi pregătirea de luptă şi coeziunea naţională. Yoav Galant a recunoscut că sprijină reformele din sistemul justiției, însă acestea trebuie făcute cu un acord larg.

Declaraţia sa arată fisurile din cadrul coaliției de guvernare din Ierusalim, motiv pentru care ministrul Poliţiei din Israel, Itamar Ben-Gvir, i-a cerut lui Benjamin Netanyahu să îl demită pe Yoav Galant din funcția de ministrul al Apărării Naționale.

Potrivit agenției de presă AFP, sâmbătă, 25 martie 2023, mii de cetățeni israelieni s-au adunat la Tel Aviv pentru a continua să protesteze împotriva reformei justiției dorită de Guvernul de la Ierusalim, înaintea unei săptămâni cruciale ce ar urma să fie marcată de alte dispoziţii legislative şi noi manifestaţii de masă. Manifestaţiile au loc săptămânal din ianuarie 2023, după ce Guvernul Netanyahu a prezentat un proiect de reformă care divizează ţara.

Benjamin Netanyahu este acuzat că erodează capacitatea sistemului judiciar din Israel

Protestatarii și criticii lui Benjamin Netanyahu susțin că reforma justiției va slăbi instanțele naționale și va eroda capacitatea sistemului judiciar de a controla puterea celorlalte ramuri ale Guvernului de la Ierusalim. În plus, pachetul legislativ ar da Parlamentului din Israel puterea de a anula deciziile Curții Supreme cu o majoritate simplă și ar conferi Guvernului de la Ierusalim puterea de a numi judecătorii, lucru care în prezent revine unui comitet format din judecători, experți juridici și politicieni.

De altfel, reforma justiției ar elimina puterea și independența consilierilor juridici ai ministerelor guvernamentale și ar lua puterea instanțelor de a invalida numirile „nerezonabile” ale Guvernului de la Ierusalim, așa cum a făcut Înalta Curte în ianuarie 2023, obligându-l pe Benjamin Netanyahu să îl demită pe Aryeh Deri din funcția de ministrul al Afacerilor Interne.

Oamenii îl acuză pe Benjamin Netanyahu că a promovat această legislație pentru a scăpa de procesele de corupție cu care se confruntă în prezent, însă el a negat acest lucru, spunând că procesele se prăbușesc de la sine și că modificările sunt necesare după ce judecătorii nealeși au depășit limitele justiției.