Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut o nouă convorbire prin telefon cu secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, prilej cu care oficialul american a accentuat că articolul 5 al NATO, care prevede că un atac armat împotriva unuia dintre aliaţi va fi considerat un atac împotriva tuturor, „este şi va rămâne primordial”, informează, sâmbătă, MApN.
Ce au discutat, mai exact, cei doi oficiali?
„Discuţiile dintre cei doi înalţi demnitari au avut loc în contextul amplului proces de consultare pe care SUA îl derulează cu România, ca partener strategic important în regiune, precum şi cu alţi aliaţi din cadrul NATO. Temele principale ale convorbirii au vizat ultimele evoluţii complexe ale situaţiei de securitate de la graniţele Ucrainei, respectiv consolidarea prezenţei SUA pe flancul estic al NATO” precizează sursa citată.
Ministrul Dîncu a transmis că România urmăreşte cu îngrijorare evoluţia stării de securitate din regiune şi „este pregătită să adopte, alături de aliaţi, cele mai potrivite măsuri defensive”, în funcţie de situaţia concretă.
„Secretarul apărării al SUA a subliniat angajamentul ferm şi solidaritatea ţării sale faţă de aliaţii europeni, accentuând faptul că Articolul 5 al NATO este şi va rămâne primordial. În acest context, ministrul român a transmis aprecierea faţă de angajamentul SUA pentru securitatea euro-atlantică, respectiv întărirea posturii de apărare şi descurajare la Marea Neagră, prin dislocarea Batalionului Stryker, respectiv a unor capabilităţi aeriene importante ale SUA în bazele din România. De asemenea, a subliniat importanţa unei abordări coerente, unitare şi rapide în ceea ce priveşte luarea deciziilor la nivel aliat, în perspectiva reuniunii ministeriale NATO planificată pentru 16 – 17 februarie la Bruxelles”, se arată în comunicatul transmis de MApN.
Klaus Iohannis, discuții cu o serie de lideri aliaţi şi ai instituţiilor UE
Pe de altă parte, menționăm că preşedintele Klaus Iohannis a participat, vineri, la invitaţia preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, la consultări în format restrâns cu o serie de lideri aliaţi şi ai instituţiilor Uniunii Europene pe tema evoluţiilor îngrijorătoare ale securităţii regionale, europene şi euroatlantice generate de desfăşurarea masivă de forţe şi echipamente ruse în proximitatea Ucrainei şi în regiunea Mării Negre, a informat Administraţia Prezidenţială.
La discuţii au mai participat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Potrivit sursei citate, convorbirea liderilor europeni şi transatlantici a avut loc la finalul unei săptămâni intense de eforturi politico-diplomatice, având ca obiectiv dezescaladarea situaţiei tensionate de la graniţele Ucrainei şi de la Marea Neagră.
„Discuţiile au prilejuit un amplu schimb de opinii cu privire la cele mai recente evoluţii şi perspectivele gestionării crizei curente de securitate. Au fost prezentate evaluări şi concluzii în urma dialogului recent cu partea rusă şi au fost analizaţi paşii următori care trebuie avuţi în vedere, inclusiv măsurile cuprinzătoare de răspuns, necesare pentru creşterea nivelului securităţii pe continentul european şi descurajarea utilizării forţei militare”, arată Administrația Prezidențială.