Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a vorbit joi, despre situația tensionată dintre Rusia și Ucraina, după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Rusia încearcă să creeze un pretext pentru a justifica invadarea Ucrainei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, că NATO urmărește cu atenție situația din estul Ucrainei. Totodată, acesta a spus că Rusia încearcă să creeze un pretext pentru a justifica invadarea Ucrainei.
Ministrul Apărării Naționale a vorbit despre acest subiect, în cadrul unei intervenții telefonice, la Digi24.
„Sigur că ceea ce am discutat aici a fost ceea ce foarte bine a numit secretarul general al NATO, ”dubla cale” adică continuarea negocierilor, încercarea prin comunicare și prin dialog, să ieșim din această situație de conflict, dar pe de altă parte a încercat să construim o chestie pentru descurajarea a acțiunilor agresive ale Rusiei.
Sigur că rămâne o situație de îngrijorare dacă, la un moment dat, eram în situația de a crede unii că are loc o detensionare a situației, vedem că ceea ce se întâmplă în acest moment este o continuare de fapt a aceste situații. Credem încă în continuare și asta a afirmat-o și secretarul general la întâlnirea pe care am avut-o acum mai puțin de o oră, că se va mai merge pe calea dialogului.
Viziunea secretarului general, până la urmă a coincis şi cu viziunea celor care sunt în această zonă de posibilă ameninţare şi a tuturor celorlalţi aliaţi.
Toți colegii au vorbit despre aceste măsuri contradictorii, care la un moment dat nu ne pun în situația de a putea lua o decizie sigură. Pe de o parte, se simulează o retragere, pe de altă parte apar acţiuni agresive. Ceea ce este important este că s-a răspuns totuși la scrisoarea NATO. Urmează să se analizeze situația și asta înseamnă că ne aflăm cumva pe un drum al negocierii, că nu s-a părăsit acest drum al negocierilor şi al dialogului, ceea ce este bine.”, a declarat Vasile Dîncu, joi, la Digi24.
Un grup de luptă permanent al NATO, în România
România ar putea avea un grup de luptă permanent al NATO. Ministrul Apărării a explicat ce va presupune el și când ar putea veni următorii militari la noi în țară.
„Sigur, am făcut un pas înainte încă la acest forum al NATO, am făcut un pas înainte discutând cu aliații mai mult, discutând pentru sprijinul formal de care avem nevoie pentru a realiza acest battlegroup în România. Sigur că mai sunt aspecte formale. Avem şi nişte termene.
Noi am terminat să spunem pregătirile pentru asta, așa cum ministerul a anunțat, deci suntem în așteptare şi suntem pregătiți pentru acest grup. Sigur că sunt unele detalii de factură formală care trebuie rezolvate. Continuăm și pe linia bilaterală să obținem sprijin din partea aliaților, dar și aici suntem pe drumul cel bun. În această primăvară avem câteva termene pe care să vedem cum se vor respecta, nu sunt sigure, dar în această primăvară vom avea acest battlegroup, asta este speranţa noastră şi o forţă multinaţională care se alătură Franţei în acest statut de naţiune-cadru.”, a spus ministrul.
Temerea privind războiul încă există
Totodată, ministrul a fost întrebat dacă încă există temerea de Rusia ar putea invada Ucraina.
„Rămâne această temere. Toate analizele pe care le am făcut aici, toate părerile celor care au participat, miniştrii de apărare care au participat la aceste două zile la discuții au consolidat, până la urmă, această idee. Amenințarea nu a trecut. Încă există orice posibilitate, având în vedere marea aglomerare de resurse agresive care există la granița Ucrainei, de aceea privim cu îngrijorare, cu vigilenţă, asta este cuvântul, de fapt, de ordine pentru această perioadă în care încă nu se știe cum vor evolua lucrurile.”, a explicat Vasile Dîncu.