Ministrul Apărării Naționale, despre avionul ucrainean interceptat: A fost un accident. Acest tânăr pilot se rătăcise

Joi seară, 24 februarie, Vasile Dîncu a explicat că avionului ucrainean interceptat de Forţele Aeriene Române era manevrat de un pilot tânăr care se rătăcise. Acesta a adăugat că tânărul ucrainean nu mai avea unde să aterizeze deoarece aeroportul de pe care decolase a fost distrus.

„A fost un accident, pentru că din start am văzut că avionul era rătăcit, venea spre teritoriul României, a fost interceptat, s-a constatat că acest tânăr pilot se rătăcise, dar de fapt nici nu mai avea unde să aterizeze înapoi, pentru că aeroportul de pe care a plecat era distrus şi a ajuns cu bine în România”, a declarat Vasile Dîncu la Digi 24.

Vasile Dîncu: A fost efectiv un accident

Ministrul Apărării Naționale a spus că pilotul ucrainean a cooperat bine cu autorităţile române, fiind intervievat şi de autoritățile ucrainene. În prezent se face o evaluare legislativă pentru ca pilotul să se întoarcă înapoi în Ucraina.

„A fost efectiv un accident”, a adăugat acesta, susținând că autorităţile ucrainene şi-au cerut scuze pentru incident şi au solicitat permisiunea ca avionul militar să revină în Ucraina.

O aeronavă ucraineană a trecut prin România

„Joi, 24 februarie, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situaţii aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spaţiul aerian naţional.

Cele două aeronave militare române au aplicat cu stricteţe procedurile naţionale şi regulile internaţionale aplicabile în astfel de situaţii, procedând la interceptarea şi identificarea vizuală a aeronavei care intrase în spaţiul aerian românesc. Aeronava respectivă, un Suhoi 27 aparţinând Forţelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operaţiune încheiată la ora 07.05”, a transmis MApN.

Reamintim că tot joi, 24 februarie, MApN a scris un mesaj public pe rețelele de socializare prin care îi informează pe români că informațiile despre recrutările în Armata Română, pentru război, sunt NEADEVĂRATE. De asemenea, MApN amintește că serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005.

Atenție la informațiile false! NU se fac recrutări pentru război

„Atenție la informațiile false! Temele reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru cetățenii români și ale mobilizării rezerviștilor sunt false și circulă în spațiul public, în special în mediul online, de foarte multă vreme.

În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin legea nr. 395 din 16 decembrie 2005. Potrivit acestui act legislativ, începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus, se suspendă (art. 2).

Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii (art. 3). Ca atare, reluarea încorporărilor se poate face DOAR în situația decretării uneia dintre cele trei stări menționate mai sus. Vă rugăm să vă informați DOAR din sursele oficiale!”, a scris MapN pe Facebook.