Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, s-a întâlnit joi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prilej cu care, referindu-se la progresele realizate în revizuirea şi optimizarea Forţei de Răspuns a NATO (NRF), oficialul român a evidenţiat faptul că "România va suplimenta şi îmbunătăţi contribuţia la NRF, inclusiv prin identificarea de forţe şi capabilităţi pentru Forţa Întrunită cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF)".
"România continuă implementarea măsurilor pentru operaţionalizarea Unităţii pentru Integrarea Forţelor NATO (NFIU) din Bucureşti, îndeplinind astfel toate responsabilităţile care revin ţării noastre în calitate de naţiune gazdă. De asemenea, avem în vedere un calendar ambiţios privind punerea la dispoziţia Alianţei a comandamentului de nivel divizie (HQ MND SE), care va oferi opţiuni suplimentare pentru conducerea misiunilor Alianţei în zona sudică a flancului estic aliat", a precizat ministrul Duşa, joi, în cadrul întâlnirii desfăşurate la sediul Ministerului Apărării Naţionale, după cum informează, într-un comunicat, MApN.
Potrivit sursei citate, pe timpul întâlnirii, cei doi oficiali au discutat teme de actualitate aflate pe agenda aliată, abordate şi pe parcursul reuniunii ministeriale de la Bruxelles, săptămâna trecută. Implementarea Planului de creştere a capacităţii operaţionale a NATO, procesul de adaptare a Alianţei pe termen lung în perspectiva Summitului de la Varşovia din 2016, precum şi Misiunea Resolute Support din Afganistan au fost principalele subiecte de discuţie, adaugă Biroul de presă al MApN.
În acelaşi context, ministrul Duşa a subliniat nevoia de redresare a bugetelor apărării şi înscrierea acestora pe o tendinţă ascendentă. "Credibilitatea NATO va depinde în final de alocarea de către statele membre a resurselor necesare pentru asigurarea capabilităţilor militare de care avem nevoie în raport cu complexitatea contextului de securitate actual. România este ferm angajată în această direcţie", a precizat oficialul român, citat de comunicatul MApN.
Sursa menţionată adaugă că, referitor la nevoia de adaptare strategică a Alianţei pe termen lung, la nivelul structurilor din sistemul naţional de apărare a fost deja lansat un proces inter-instituţional de analiză privind contribuţiile proprii la desfăşurarea acestui proiect.
"În acest sens, una dintre propunerile avansate a fost ca România să devină un centru regional întrunit pentru activităţi de instruire şi exerciţii în regiunea de sud-est a NATO", precizează MApN.
Totodată, atât ministrul apărării naţionale, cât şi secretarul general al NATO au apreciat progresele înregistrate în consolidarea structurilor guvernului de uniune naţională al Afganistanului şi progresele "semnificative" în ceea ce priveşte modul de acţiune a forţelor afgane de securitate.
"România ocupă locul al treilea în rândul aliaţilor contributori cu trupe în cadrul misiunii Resolute Support. Cei peste 650 de militari români activează pe o arie geografică largă, în nord, în centru şi în sud", a subliniat ministrul apărării naţionale.
Pornind de la parametrii agreaţi pentru misiunea din Afganistan, ministrul Duşa a evidenţiat nevoia unei analize care să vizeze definirea coordonatelor temporale ale angajamentului NATO în regiune, precum şi flexibilitatea pe care ţara noastră o va manifesta pentru identificarea modalităţilor de acoperire a unor eventuale deficite la nivelul procesului de generare a forţelor.
Programul secretarului general al NATO cuprinde şi vizitarea sediului Unităţii pentru Integrarea Forţelor NATO (NFIU) din Bucureşti, unde vor avea loc declaraţii de presă. AGERPRES