Ministrul Apărării Naționale a fost joi la Constanța într-o vizită de lucru la unitățile Forțelor Navale. De asemenea, Angel Tîlvăr s-a întâlnit cu echipa de conducere a Comandamentului Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu” și a vizitat o serie de nave militare.
Ministrul Apărării, la Gala „Omul Anului în Forțele Navale”
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a făcut joi, în Constanţa, o vizită de lucru la unităţile Forţelor Navale aflate în garnizoană, participând la Gala „Omul Anului în Forţele Navale”, eveniment aflat la a XIII-a ediţie. În cadrul festivităţii, el i-a înmânat trofeul „Ofițerul Anului 2022 în Forţele Navale” căpitan-comandorului Cătălin-Dănuţ Gherghinescu, şef Secţie scafandri de luptă EOD, Divizionul 175 Nave scafandri de luptă.
„Onorăm astăzi, în cadrul acestei ceremonii, cea mai importantă resursă a oricărei armate – oamenii. Mă bucur să văd că Forţele Navale Române au profesionişti atât de valoroşi şi că ştiu să îi pună în valoare”, a afirmat el.
În contextul în care Ministerul Apărării Naţionale alocă importante resurse modernizării şi dotării cu tehnică de ultimă generaţie, Angel Tîlvăr a subliniat importanţa asigurării unor condiţii de viaţă şi de pregătire la standarde cât mai înalte personalului Armatei.
„Alocarea unui buget de 2% din PIB în ultimii şase ani, ridicat la 2,5% din acest an, a permis derularea unor programe de înzestrare care asigură capabilităţi solide de apărare pentru România. Dar, indiferent cât de performante ar fi avioanele de luptă, maşinile blindate, rachetele, corvetele sau fregatele noastre, ele au nevoie de oameni pregătiţi şi motivaţi în contextul creşterii nivelului de expertiză cerut în prezent de domeniul Apărării. Şi vă asigur că avem permanent în vedere găsirea celor mai bune soluţii pentru a vă asigura dumneavoastră, celor care serviţi ţara în cadrul Armatei României, condiţiile decente de muncă şi viaţă pe care le meritaţi”, a declarat ministrul Tîlvăr.
Angel Tîlvăr, despre pensiile militare: Nu sunt și nu pot fi considerate pensii speciale
Ministrul Apărării a reiterat că pensiile militare nu trebuie privite ca pensii speciale și a scos în evidență faptul că deciziile ar putea avea efecte „asupra retenţiei personalului militar aflat spre finalul carierei”.
„În ceea ce priveşte pensiile militare, repet şi cu această ocazie, acestea nu sunt şi nu pot fi considerate pensii speciale. Îi rog pe cei care fac presiuni pentru tăierea drepturilor pensionarilor militari să se gândească la ce efecte ar putea avea asemenea decizii asupra retenţiei personalului militar aflat spre finalul carierei, oameni foarte bine pregătiţi şi aflaţi în funcţii la vârful ierarhiei, precum şi asupra proiectelor de viitor ale tinerilor care şi-ar dori o carieră militară”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
De asemenea, el s-a întâlnit cu studenţii şi profesorii Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân” şi a vizitat infrastructura de învăţământ – laboratoarele şi simulatoarele folosite pentru pregătirea studenţilor.
Ministrul Apărării a avut o întrevedere, la sediul Brigăzii Radio Electronică şi Observare, cu echipa de conducere a unităţii, în cadrul căreia i-au fost prezentate misiunile şi obiectivele militarilor din subordine, precum şi a celor din cadrul Centrului de Operaţii SCOMAR.
Programul vizitei a inclus şi Centrul de Scafandri, unde s-a întâlnit cu militarii şi i-a fost prezentat laboratorul hiperbar, una dintre cele mai moderne instalaţii de acest tip pe plan mondial, dar şi Portul Militar Constanţa.
Ministrul Apărării a vizitat o serie de nave militare
De asemenea, ministrul s-a întâlnit și cu echipa de conducere a Comandamentului Flotei ”Viceamiral Vasile Urseanu” şi a vizitat o serie de nave militare – fregata „Regina Maria”, puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (274) şi Nava Şcoală „Mircea”. Angel Tîlvăr a evidenţiat misiunile îndeplinite de marinarii militari în ţară şi peste hotare, într-o perioadă foarte complicată şi solicitantă, atât pentru Forţele Navale, cât şi pentru întreaga armată, având în vedere situaţia geopolitică de la graniţele României şi din Marea Neagră.
Angel Tîlvăr a subliniat importanţa participării Fregatei „Regele Ferdinand” la operaţia EUNAVFOR MED „IRINI” din Marea Mediterană şi la multiplele misiuni de neutralizare a minelor marine care sunt identificate în Marea Neagră, în apele din jurisdicţia României.
„Ştiu că, de la începerea războiului din Ucraina, aţi executat cinci intervenţii, cu un grad deosebit de risc, pentru neutralizarea minelor marine din zona noastră de responsabilitate, iar în total au fost confirmate şi distruse 70 de mine marine în Marea Neagră, una de Georgia, 4 de Bulgaria, 5 de România, 7 de Turcia şi 53 de Ucraina”, a spus ministrul Apărării.
Ministrul Tîlvăr a urat, de asemenea, mult succes cadeţilor aflaţi la pregătire la bordul Navei Şcoală „Mircea”, cu care s-a întâlnit în cadrul vizitei din portul militar.