Ministrul Apărării: Puterea Armatei Române este dată de factorul uman, nu neapărat de armament

Angel Tîlvăr

SURSA FOTO: Inquam Photos, Angel Tîlvăr

Ministrul Angel Tîlvăr a venit cu o promisiune fermă pentru toate cadrele militare din România, într-o perioadă în care s-a discutat foarte mult despre condiţiile în care îşi desfăşoară aceştia activitatea şi despre modul în care se vor schimba condiţiile de pensionare.

Mesaj important pentru toţi militarii din România, venit din partea ministrului Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.

Promisiunea ministrului Apărării pentru toţi militarii români, activi sau ieşiţi la pensie

El a explicat că, mai mult decât înzestrarea cu tehnică militară, forţa Armatei Române vine din oamenii săi, astfel că militarilor trebuie neapărat să li se asigure condiții bune de viață, de muncă și de carieră.

Îndeplinirea acestor deziderate îi va stimula şi pe tineri să îmbrăţişeze cariera militară, iar cei aflaţi deja în Armată nu îşi vor mai dori să părăsească aşa uşor această profesie nobilă, a mai precizat şeful MApN.

„Așa cum vorbim foarte mult de înzestrarea cu armament modern, eu cred că principala înzestrare și principalul lucru care dă puterea Armatei Române îl reprezintă factorul uman, motiv pentru care rămân la fel de interesat ca să avem condiții bune de viață, de muncă și de carieră pentru militari, în așa fel încât tot mai mulți tineri să-și dorească să îmbrățișeze această carieră și tot mai puțini militari să-și dorească să plece din această nobilă profesie.

Vă asigur că pe agenda mea lucruri legate de nivelul de trai și de satisfacția pe care cei care îmbrățișează cariera militară o au, precum și asigurarea unor condiții decente pensionarilor militari, pe măsura sacrificiilor asumate pe timpul carierei militare active, se află foarte sus şi mă preocupă în cel mai înalt mod”, a declarat ministrul Apărării pentru Radio România Actualităţi.

Cu ce s-a întors România de la Summit-ul NATO ce a avut loc la Vilnius?

În interviul acordat de Angel Tîlvăr, ministrul a mai vorbit şi despre summit-ul NATO de la Vilnius şi rezultatele concrete obţinute de către România după această reuniune vitală a Alianţei Nord Atlantice.

„Am plecat de la Summit-ul NATO de la Vilnius cu sentimentul că obiectivul de a crește profilul Mării Negre din punct de vedere al documentelor adoptate de către NATO a fost atins. Apoi adoptarea planurilor regionale, care ne dau posibilitatea să știm exact ce este de făcut și din punct de vedere al resurselor și din punct de vedere al felului în care ne poziționăm față de posibile situații.

Și foarte importantă este aderarea Suediei la NATO, care a fost decisă la acest summit și este foarte bine că cele două parlamente, care mai trebuie să valideze acest lucru, o vor face foarte repede, după ce Finlanda aderase la alianță. (…)

Faptul că vom avea un hub de instruire a piloților de F-16 în România ne satisface nevoia operațională de a avea piloții pregătiți pentru cele 32 de F-16 care urmează să vină în România. Pe de altă parte, acest hub de pregătire va da posibilitatea și altor aliați să se pregătească la noi și în felul acesta, România să capete și să câștige relevanță din punct de vedere al programelor legate de F-16.

Apoi am semnat un acord de înființare a unui comandament regional de forțe speciale, document pe care l-am semnat împreună cu partenerii bulgari și, nu în ultimul rând, am semnat documentele de participare a României la funcționarea Centrului de excelență NATO din Canada dedicat studiului climatic impactului modificărilor climatice asupra securității naționale, care este mult mai important decât pare la prima vedere, întrucât schimbările climatice modifică și logica în care ne abordăm elementele care țin de zona militară”, a mai declarat ministrul Apărării pentru sursa citată.