În această perioadă, sunt obligați să își îndeplinească obligațiile cu respectarea Constituției și a legilor țării, precum și a programului de guvernare. Până aici totul este clar. În legea responsabilității ministeriale se spune negru pe alb că fiecare membru al guvernului răspunde politic în mod solidar cu ceilalți membri pentru activitatea guvernului. Dacă nu-și îndeplinește obligațiile poate fi revocat din funcție. Iată că nici bine nu a depus jurământul de învestitură și acest guvern a apelat la prima remaniere. Demisia de onoare a ministrului Jianu a fost urmată de demisia ministrului „Altă întrebare“, pardon Florin Iordache, luată la presiunea străzii după celebra ordonanță 13. Premierul Grindeanu „a făcut 13-14“ și a rămas pe funcție, desi sute de mii de români așteptau ca și el să urmeze gestul lui Iordache.

Cele două demisii i-au determinat pe social-democrații să facă și prima remaniere. Vă mai amintiți la ce număr a ajuns Ponta cu guvernele lui? Eu cred că Grindeanu îl va depăși, constrâns fiind de un program de guvernare ambițios, cu promisiuni multe și greu de respectat. Deja au început să apară și primele semnale că veniturile la buget sunt în scădere.

Cine va răspunde pentru asta? Nimeni. Întrucât prim-ministrul și miniștri nu răspund ca un CEO sau director de companie în față acționarilor. OK. Au trecut numai două luni din mandat, dar rezultatele de până acum sunt mai degrabă proaste decât bune. Cifrele o să apară în curând și atunci experții care au redactat programul de guvernare vor trebui să vină cu noi formule de calcul.

Asta se practică și în cadrul unei companii. Doar că directorii au obiective clar trasate, iar dacă acestea nu sunt atinse, răspund cu funcția. În sectorul de stat acest lucru nu se întâmplă. Doar Parlamentul poate răsturna guvernul, prin moțiune de cenzură. Doar că majoritatea în parlament este deținută tot de social-democrați, astfel că aprobarea moțiunii nu are șanse de izbândă. Poate vă întrebați de ce ar trebui un ministru să răspundă pentru faptele lui cu demisia sau în alt fel? Să stăm strâmb și să gândim drept.

Câți miniștri ai Transporturilor nu ne-au promis că circulăm pe autostrada Comarnic-Brașov, pe Sibiu-Pitești sau cu metroul spre Drumul Taberei. Câți miniștri ai Economiei sau ai energiei nu au avansat diverse termene referitoare la reactoarele 3 sau 4. Să nu dau exemplu Nabucco sau al strategiei energetice naționale. Pentru astfel de aberații nu credeți că ar trebui să le punem cortul în spinare și să-i trimitem pe coclauri?

CIPRIAN MAILAT,
redactor-șef Capital