Ministrul austriac de Interne, supărat după votul din Consiliul JAI: Actele juridice au fost puse pe masă practic peste noapte

După votul de joi din Consiliul JAI, ministrul austriac de Interne a oferit un interviu pentru publicația Der Standard, în care a explicat motivul pentru care această țară s-a opus aderării României la Spațiul Schengen.

Întrebat de ce Austria s-a opus prin veto aderării țării noastre, ministrul austriac Gerhard Karner spune că a votat ”împotriva admiterii Bulgariei și României în acest moment. Pentru că Schengen nu funcționează în acest moment, altfel nu am avea 75.000 de sosiri neînregistrate în Austria. Și am propus amânarea aderării și votarea din nou în septembrie, de exemplu. După această fază, se poate spune: s-a întâmplat ceva, măsurile anunțate de Comisia Europeană într-un prim pas au fost urmate de fapte? Hârtia este răbdătoare, măsurile sunt importante”.

După ce i s-a spus că România este supărată din cauza abordării Austriei, ministrul Gerhard Karner a precizat ”și eu sunt supărat. Și anume, despre modul în care actele juridice au fost puse pe masă practic peste noapte. De mai bine de un deceniu se discută despre extinderea spațiului Schengen. Și acum, dintr-o dată, vine fără să pregătească populația pentru ceea ce va aduce: Este vorba de o creștere a securității? Sau există un plus și un minus în ceea ce privește riscul?”.

”Republica Cehă deține în prezent președinția UE. Atunci când ești la președinție, este normal să vrei să obții rezultate, înțeleg acest lucru. Cred că este esențial ca măsurile eficiente de reducere a migrației ilegale și a abuzurilor în materie de azil să fie puse în aplicare acum, de exemplu, ca procedurile la frontierele externe să se desfășoare în Bulgaria”, mai spune acesta.

Alegerile din Austria nu au legătură cu votul pentru intrarea României și Bulgariei în Schengen

Întrebat dacă evaluarea Austriei ar fi fost diferită cu privire la România și Bulgaria dacă nu erau alegeri în țara sa, ministrul Gerhard Karner a spus că ”una nu are nimic de-a face cu cealaltă. Avem cel mai mare număr de refugiați din 1956 încoace, de fapt de migrație ilegală, pentru că știm că majoritatea sunt refugiați economici. Nu pot ignora asta. Și indiferent dacă există sau nu alegeri undeva: aceste lucruri sunt fapte și trebuie să le fac față în calitate de ministru”.

”Dacă un indian în căutarea unei vieți mai bune din punct de vedere economic vrea să lucreze în Austria, Italia, Spania sau Portugalia, nimeni nu-l va face să pronunțe cuvântul „azil” în Ungaria. Pentru că nu vrea să lucreze în Ungaria, ci în Europa de Vest”, mai spune acesta.

Der Standard l-a mai întrebat care este motivul pentru care se opune ”unei chei de distribuție a solicitanților de azil la nivelul UE în funcție de populație”.

”Pentru că este o discuție foarte teoretică. Pentru că, bineînțeles, puteți stabili câte persoane care solicită azil ar trebui să stea unde. Dar adevărul este că, slavă Domnului, trăim într-un stat constituțional corect și funcțional. Într-o țară în care, în ciuda dificultăților actuale, cum ar fi inflația, oamenii sunt fericiți că pot trăi aici. Iar acest lucru duce și la faptul că mulți dintre cei care vin ar prefera să trăiască în Austria decât într-o altă țară la est de noi. Se poate discuta mult timp despre construcțiile teoretice. Dacă nu funcționează, nu are sens”, mai spune ministrul austriac de Interne.

De asemenea, el a mai zis că ”este mult mai plăcut să raportezi despre conflicte decât despre situațiile în care ceva funcționează bine. Și adevărul este că: Anul acesta, multe lucruri au funcționat foarte bine, în special ajutorul pentru ucraineni. Împreună cu ONG-urile, cu țările, cu municipalitățile și prin coordonarea Ministerului de Interne, am realizat lucruri incredibile. Dar da, la un moment dat, sistemul și-a atins limitele. Când am avertizat în primăvară, mulți au spus că încerc doar să distrag atenția de la un scandal”.

Majoritatea persoanelor care au cerut azil în Austria au plecat din țară

Publicația a mai spus că ”doar un număr mic de persoane care au solicitat azil în Austria au primit efectiv o procedură de azil aici. Majoritatea s-au mutat în alte țări ale UE – astfel încât nu au îngreunat sistemul național de azil”, iar ministrul austriac a completat ”dar totuși, 100.000 de persoane au fost înregistrate de poliție la frontieră. Iar între timp, cifrele au scăzut semnificativ la un nivel ridicat. Ceea ce a făcut poliția în Nickelsdorf este enorm. Dar, dacă privim în urmă, cartierele de azil și-au atins limitele. Șeful Agenției Federale de Sprijin a avut apoi de ales: Există persoane fără adăpost, adică tinerii din India și Tunisia dorm sub copaci, în piețele satelor, în gări – sau dorm în corturi la școlile de poliție?”.

”Am reușit să creăm un acord de partajare a 15-A, astfel încât povara să fie distribuită în mod egal. Știu că mulți fac eforturi. Între timp, eforturile au devenit mai intense. De aceea a fost posibilă și demontarea corturilor și de aceea încercăm să rezolvăm această situație într-o coexistență ordonată”, mai spune acesta.