Întrebat de un jurnalist al postului public de televiziune RTBF dacă îl interesează conducerea FMI, Reyndres a răspuns: ‘Desigur, asemenea funcţii nu se refuză’. ‘În afară de aceasta, când eşti prezent, ca mine, timp de 12 ani la masa comitetului FMI, când deţii experienţă ca ministru de finanţe, aceasta /şefia FMI/ devine o funcţie interesantă, o funcţie unde poţi să ai impact asupra activităţii economice şi politice’, a adăugat ministrul belgian al finanţelor.

În acelaşi timp, Reynders a recunoscut că, la ora actuală, dna Lagarde este ‘în mod foarte concret’ favorită pentru candidatura europeană la această funcţie, ironizând astfel în treacăt voinţa francezilor de a păstra şefia FMI în ‘grădina lor’. ‘Dna Lagarde este favorită din simplul motiv că francezii doresc, pe de o parte, să asigure un fel de drept la succesiune, de continuitate pentru această funcţie. Se pare că şi Germania sprijină această candidatură’, a spus ministrul belgian.

Totuşi, Reynders recunoaşte calităţile profesionale ale concurentei sale. ‘Eu o cunosc de patru ani şi pot afirma că este o persoană care a câştigat treptat o foarte mare experienţă. Ea prezidează în prezent G20 la nivelul miniştrilor de finanţe şi, în afară de aceasta, ea cunoaşte foarte bine SUA’, a subliniat Reynders.

Din 1946, funcţia de director general al FMI a fost ocupată în permanenţă de un european, în virtutea unui angajament tacit cu americanii, care sunt la şefia Băncii Mondiale.

În opinia lui Reynders, ‘este absolut legitim ca Europa să-şi revendice din nou această funcţie’. ‘SUA nu au intenţia de a părăsi preşedinţia Băncii Mondiale şi nici poziţia de ‘numărul doi’ în cadrul FMI. Dacă europenii nu vor deţine funcţia de director general /al FMI/, ei nu vor fi prezenţi nicăieri’, a spus Didier Reynders.

SURSA:
Agerpres