Ministrul britanic al Apărării îi cere lui Trump fermitate faţă de Rusia

Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, şi-a manifestat luni speranţa că viitorul lider de la Casa Albă, Donald Trump, va fi 'ferm' cu Moscova şi a dezaprobat ideea că Marea Britanie s-ar putea regăsi izolată ca o consecinţă a admiraţiei preşedintelui ales al SUA faţă de Vladimir Putin, transmite agenţia EFE.

'Cred că trebuie să facem distincţie între retorica de campanie electorală a preşedintelui ales Trump şi ceea ce va fi în practică. Fiecare administraţie americană a fost fermă cu Rusia', a afirmat Fallon într-o declaraţie acordată postului BBC. 

Întrebat dacă are contacte cu noua echipă republicană ce va prelua Administraţia SUA pe 20 ianuarie, oficialul britanic a răspuns că responsabili din guvernul de la Londra discută deja cu echipa de consilieri ai lui Trump. 

Ministrul britanic al apărării a estimat totodată că preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să testeze Alianţa Nord-Atlantică, el amintind de sporirea incursiunilor aviaţiei militare şi a submarinelor ruse în apropierea coastelor Marii Britanii, precum şi de manevrele armatei ruse aproape de frontiera poloneză şi de statele baltice. 'Cred că Putin pune la încercare Alianţa şi trebuie să răspundem', a subliniat Fallon. 

'Trebuie să spunem clar că NATO este o alianţă defensivă, dar care în egală măsură este pregătită să sară în apărarea acelor membri care se simt foarte vulnerabili, mai ales în flancul estic', a explicat el în continuare. 

Într-un interviu acordat în luna iulie publicaţiei The New York Times, la o întrebare legată de acţiunile ameninţătoare ale Rusiei la adresa ţărilor baltice, Trump a răspuns că, dacă Rusia le va ataca, atunci el va decide să le vină în ajutor numai după ce va analiza dacă aceste naţiuni 'şi-au îndeplinit obligaţiile faţă de noi'. 

Trump a mai spus atunci că aliaţii din NATO trebuie să-şi sporească bugetele destinate apărării şi să nu mai conteze pe 'generozitatea' americană la acest capitol. 'Îmi doresc să pot continua să respect alianţele încheiate, dar pentru aceasta aliaţii trebuie să înceteze să profite de generozitatea pe care Statele Unite nu şi-o mai pot permite', a afirmat Trump când încă era doar candidat la preşedinţie. 

Sursa: AGERPRES

Christopher Dembik, director de analiză macro la Saxo Bank, a analizat contextul şi consecinţele unei posibile retrageri a SUA din TPP, retragere anunţată în campanie de presedintele ales, Donald Trump.

"Ar fi un semn ce indică sfârşitul acordurilor regionale de liber schimb şi confirmă faptul că tratatul negociat între Statele Unite şi Europa este în moarte clinică" – este una dintre cele 5 consecinţe directe remarcate de Dembik.

Retragerea SUA din Acordul de parteneriat transpacific (TPP) este un pas în direcția greșită și cel mai pesimist scenariu pentru economia globală. Va avea, în principal, cinci consecințe directe:

– Va reduce comerțul global pe viitor, comerț care a fost mult încetinit de la criza financiară încoace, și cu siguranță va duce la sfârșitul procesului de globalizare care a început după cel de-Al Doilea Război Mondial și care a fost în general benefic pentru țările emergente prin favorizarea apariției unei vaste clase de mijloc în multe țări, cum e China și Brazilia

– Va împinge PIB-ul global, care se chinuie să atingă nivelurile pre-criză, puțin mai jos în anii următori. Revenirea unei creșteri economice puternice este amânată pe termen nedefinit, ceea ce înseamnă că majoritatea economiilor dezvoltate vor fi nevoite să se obișnuiască cu o creștere medie anuală a PIB-ului în jur de 1% și 2% și cu niveluri mari ale șomajului

– Este un semn ce indică sfârșitul acordurilor regionale de liber schimb și confirmă faptul că tratatul negociat între Statele Unite și Europa este în moarte clinică. Doar oficialii din Comisia Europeană mai cred că se poate ajunge la un acord în următoarele luni. Semnarea unor acorduri importante de liber schimb între regiuni devine parte din trecut

– Înseamnă că protecționismul s-a întors, deocamdată disimulat, și ar putea duce la bariere comerciale mai mari și la devalorizări competitive pe parcursul președinției lui Trump. Totuși, acest tip de strategie economică s-a dovedit a fi un mare eșec în anii 1930 și nu avem niciun motiv să credem că ar funcționa mai bine în zilele noastre

– Confirmă retragerea lentă a Statelor Unite din APAC care este o parte din zona sa tradițională de influență. Va constitui o oportunitate excelentă pentru creșterea influenței Chinei în regiune. China, care nu e parte din TPP, va putea să se extindă în Asia și în America Latină, profitând din plin de influența în scădere a Statelor Unite. Aceasta este confirmarea faptului că Statele Unite se întorc încetul cu încetul la izolaționism, așa cum s-a întâmplat în anii 1920, de exemplu.