Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a afirmat, marți, 29 noiembrie, în cadrul Reuniunii miniștrilor de Externe din NATO, de la București, că Rusia își îndreaptă țintele către infrastructura energetică a Ucrainei pentru a-i „îngheța” pe ucraineni până la supunere.
Invazia rusă asupra Ucrainei, condamnată cu fermitate la București de către diplomația britanică
James Cleverly a făcut aceste declarații pentru presa din România, înainte de a începe Reuniunea miniștrilor de Externe din NATO, în cadrul căreia se discută despre un sprijin suplimentar pentru Ucraina în contextul efectelor invaziei militare ruse.
„L-am văzut pe Vladimir Putin încercând să folosească ca armă aprovizionarea cu energie încă de la începutul acestui conflict. Această vizare a infrastructurii civile a infrastructurii energetice este în mod evident concepută pentru a încerca să-i înghețe pe ucraineni până la supunere.”, a declarat James Cleverly, citat de Sky News.
Volodimir Zelenski și-a avertizat concetățenii cu privire la noi atacuri rusești în această săptămână
Atacurile cu rachete rusești care au afectat grav instalațiile energetice din Ucraina au dus la pene de curent și penurii de apă pentru cetățenii ucraineni. În timp ce autoritățile de la Kiev au încercat să repare instalațiile avariate, Rusia a vizat în mod continuu infrastructura energetică cheie, inclusiv siturile recent reparate.
Odată cu începerea sezonului rece în Ucraina, temperaturile au scăzut, iar acest fapt a provocat îngrijorări cu privire la modul în care ucrainenii vor putea supraviețui în lunile următoare, atunci când temperaturile vor scădea și mai mult, în condițiile în care furnizarea de energie electrică și termică este întreruptă. Șeful statului ucrainean Volodimir Zelenski și-a avertizat concetățenii cu privire la noi atacuri rusești în această săptămână.
Bogdan Aurescu găzduiește, la București, reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, găzduiește în perioada 29-30 noiembrie, la București, două Reuniuni importante, la care participă peste 30 de oficiali și diplomați din statele membre NATO. Întrunirile vizează subiecte de securitatea regională și întărirea flancului estic în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei.
Tot în aceeași perioadă, are loc, la București, Reuniunea Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting – MLM). Ministerul Afacerilor Externe este co-organizatorul evenimentului, iar reuniunea constituie formatul restrâns al Conferinței de Securitate de la München (Munich Security Conference – MSC).
„Bucureștiul va fi astfel, timp de trei zile, capitala diplomației europene, euroatlantice și dincolo de aceste regiuni. Aceste două evenimente de înaltă vizibilitate pentru țara noastră și cu participare internațională de cel mai nivel înalt, organizate în premieră în România, au loc într-un moment critic pentru securitatea regională și euroatlantică, marcat de războiul declanșat de Rusia în Ucraina și de impactul său multidimensional, reconfirmând profilul activ al țării noastre la nivel internațional, mai ales pe dimensiunea de politică externă și de securitate, dar și importanța strategică a Mării Negre.”, a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.