Ministrul britanic de Finanțe, Kwasi Kwarteng, a fost demis vineri, 14 octombrie, de premierul Liz Truss, la mai puțin de șase săptămâni de când a preluat această funcție. Informația a fost transmisă de postul britanic de stat BBC.

Motivul ar fi acela că reducerile masive de taxe ale guvernului au provocat turbulențe pe piața financiară, lucru care a dus la prăbușirea lirei sterline pe piețele valutare mondiale.

Ministrul britanic de Finanțe, Kwasi Kwarteng, a fost demis după mai puțin de șase săptămâni în funcție

Demiterea sa face din Kwarteng ministrul britanic cu cel mai scurt mandat din 1970 încoace, iar succesorul său ar fi al patrulea ministru de Finanțe din Marea Britanie în tot atâtea luni, în timp ce națiunea se confruntă cu o criză a costului vieții. Acesta se afla de câteva zile într-o vizită oficială în SUA. El a întrerupt călătoria și s-a întors în țară de urgență, pentru a avea o discuție cu șeful guvernului britanic.

Demiterea surpriză din guvernul britanic vine în timp ce situaţia economică din Marea Britanie se agravează, iar popularitatea premierului Liz Truss este în scădere. Situația este tensionată în țara marcată de decesul Reginei Elisabeta a II-a și de scandalurile politice din ultima perioadă.

Cine este Akwasi Addo Alfred Kwarteng?

Alte informații arată că Kwasi Kwarteng și-ar fi dat de fapt singur demisia după o discuție cu premierul Liz Truss, dar informația nu a fost confirmată oficial.

Akwasi Addo Alfred Kwarteng (născut la 26 mai 1975), este un politician britanic al Partidului Conservator şi a fost secretar de stat pentru afaceri, energie şi Strategie industrială din 2021 până în 2022. Acesta a fost Cancelar al Fiscului timp de 38 de zile, fiind al doilea cel mai scurt mandat după cel al lui Iain Macleod , care a murit în funcţie.

După ce Boris Johnson a demisionat în iulie 2022, Kwarteng a susținut cererea lui Liz Truss de a deveni lider conservator. După numirea lui Truss ca prim-ministru, ea l-a numit pe Kwarteng drept cancelar al Fiscului. La 23 septembrie, Kwarteng a anunţat un „mini-buget” pentru care a fost criticat pe scară largă şi care a determinat pentru scurt timp scăderea lirei sterline la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată în raport cu dolarul american.