Burduja acuză ONG-urile că blochează proiectele energetice strategice

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că blocajele împotriva proiectelor energetice strategice persistă, dar el nu va renunța să finalizeze aceste inițiative strategice.

Potrivit ministrului, lupta pentru interesele românilor trebuie să continue, așa cum a subliniat acesta într-o postare pe Facebook referitoare la situația actuală.

„Quod erat demonstrandum. Aflu, din păcate fără surprindere, că tentativele de blocaj cu orice preţ ale proiectelor energetice strategice pentru România continuă. Ieri era mediul, astăzi este moştenirea culturală de pe fundul Mării Negre. Ce va fi oare mâine? Nu mă intimidează nici jignirile, nici ameninţările, nici solicitările de demisie ale câtorva asociaţii care, de ani de zile, blochează investiţiile strategice în sectorul energetic românesc. Nu voi renunţa niciodată să lupt pentru valorile în care cred şi am o singură datorie: să reprezint interesele românilor”, a subliniat  acesta, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Gazele din Marea Neagră sunt o sursă de securitate

Ministrul a subliniat că utilizarea gazelor din Marea Neagră reprezintă o sursă de securitate și independență energetică pentru România, dar și pentru o parte semnificativă a regiunii. Greenpeace s-a opus acestor exploatări, susținând că în Marea Neagră se află vestigii istorice din perioada romană.

„Pentru cine vrea să înţeleagă, utilizarea gazelor din Marea Neagră de către România înseamnă securitate şi independenţă energetică pentru ţara noastră, pentru o parte importantă din această regiune şi pentru acea Europă care crede în valorile democratice. Deci, nu pot să nu mă întreb: cine nu vrea o Românie şi o Europă independente energetic? Cine nu vrea ca ţara noastră să îşi folosească resursele şi să nu mai fie la cheremul niciunui alt stat, cu atât mai puţin al unuia care a folosit energia ca armă de şantaj timp de decenii? Cui serveşte blocarea oricărei iniţiative care ar putea, cu adevărat, să rupă ghearele dependenţei europene faţă de gazul rusesc? Răspunsurile sunt evidente”, a subliniat ministrul Energiei.

Burduja a subliniat că proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, ce va avea o capacitate de 1000 MW și o investiție de peste 800 de milioane de euro, ce urmează să fie realizat în județul Arad, a fost oprit de o asociație non-guvernamentală, invocând impactul asupra păsărilor din zonă.

„Am cel mai mare respect pentru societatea civilă. Am fondat două ONG-uri. Ştiu cât de greu este să dedici timp, să strângi voluntari, să lupţi pentru cauze bune. Totodată, iubesc natura, animalele, istoria acestei ţări. Şi tocmai de aceea ştiu că facem ceea ce trebuie pentru a avea energie sigură, ieftină şi verde – în această ordine de priorităţi – pentru toţi românii. Pentru o Românie a generaţiilor viitoare, pe picioarele ei, sigură şi competitivă”, a mai scris Sebastian Burduja pe pagina de socializare.

Securitatea energetică rămâne o prioritate strategică pentru țară, iar Guvernul României susține cu fermitate implementarea proiectelor energetice în curs de desfășurare. Obiectivul României este să devină independentă din punct de vedere energetic și să asigure resursele necesare atât cetățenilor, cât și economiei, indiferent de evoluțiile internaționale.