‘Nimeni nu ar trebui să creadă că China ar fi dispusă să renunţe la interesele sale vitale şi nimeni nu ar trebui să ne subestimeze dorinţa şi hotărârea de a ne apăra teritoriul, suveranitatea şi drepturile maritime’, a declarat generalul Chang Wanquan într-o conferinţă de presă comună cu omologul său american Chuck Hagel.
China îşi revendică drepturile asupra cvasitotalităţii Mării Chinei Meridionale precum şi a Insulelor Senkaku/Diaoyu din Marea Chinei de Est, surse a unor tensiuni recurente cu ţările din Asia de Sud şi Japonia. În ceea ce-l priveşte, ministrul american a reiterat poziţia Washingtonului: neutralitate pe problemele de suveranitate, dar interes în a vedea că aceste revendicări se concretizează într-o manieră ‘paşnică, fără coerciţie’.
Limbajul ferm al generalului Chang şi-a făcut simţită prezenţa în timpul conferinţei de presă, pe parcursul căreia cei doi oficiali au lăudat progresele relaţiilor lor militare. Astfel, generalul Chang nu a ascuns faptul că aşa-numitul ‘pivot’ strategic american către regiunea Asia-Pacific îngrijorează Beijingul, care vede în aceasta o tentativă de îndiguire a puterii în ascensiune a Chinei.
Sursa: Agerpres