Qin Gang, șeful diplomației chineze, a dispărut de aproape o lună, ratând mai multe angajamente diplomatice importante. O absență din „motive de sănătate”, susține Ministerul Afacerilor Externe, care se chinuie să convingă și se sustrage întrebărilor privind această absență îndelungată.
E posibil că ministrul să fie ostracizat, într-un sistem politic în care disparițiile temporare sunt recurente. Zvonurile care circulă deja spun că acest favorit al lui Xi, cel mai tânăr ministru de externe al Chinei populare, ar fi acuzat de trădare.
Qin Gang nu a mai apărut în public din 25 iunie când a avut loc un schimb cu omologii săi din Rusia și Sri Lanka la Beijing. Tânăr prodig al regimului de la Beijing, el avut o ascensiune fulgerătoare sub aripa protectoare a președintelui Xi Jinping. Qin, care este și membru al comitetului central al Partidului Comunist, organiza de regulă convorbiri, întâlniri și schimburi publice cu interlocutorii săi străini o dată la două zile încă de la preluarea mandatului la sfârșitul lunii decembrie.
La începutul lunii iulie urma să se întâlnească cu Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, dar vizita a fost anulată de Beijing, care nu a oferit alte explicații. Qin Gang, care a fost ambasador în Statele Unite, nu a apărut nici alături de demnitari americani care au vizitat țara în ultimele zile, fie că e vorba de secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, sau de trimisul special pentru climă al lui Joe Biden, John Kerry.
Diplomatul în vârstă de 54 de ani a fost înlocuit de Wang Yi, cel mai înalt oficial al Partidului Comunist Chinez în domeniul afacerilor externe, un grad mai înalt decât al său, în timpul unei întâlniri cu secretarul de stat american Antony Blinken petrecută săptămâna trecută la Jakarta.
Fară informații
Qin Gang nu s-a prezentat nici la un summit cu partenerii ASEAN, Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est. „Ministrul de Externe Qin Gang va lipsi de la summitul ASEAN din motive de sănătate” , a glisat, ca titlu de explicație, pe 11 iulie, Wang Wenbin, purtător de cuvânt al ministerului. Însă nicio urmă a acestei afirmații nu se mai regăsește în raportul conferinței de presă, publicat pe site-ul ministerului.
Jurnaliştii au revenit luni, 17 iulie, întrebând un alt purtător de cuvânt al ministerului unde se află şeful diplomaţiei chineze. Mao Ning, vizibil jenat, a dat din colt în colt, pretinzând că „nu are nicio informație”cu privire la o posibilă revenire a ministrului la postul său și asigurând doar că „activitățile diplomatice ale Chinei continuă normal” .
Mass-media chineza, pe de altă parte, evită subiectul. Jurnalistul Phil Cunningham și-a manifestat, pe Twitter, surprinderea să vadă un paragraf întreg dintr-un articol pe care îl scrisese pentru ziarul guvernamental pro-chinez din Hong Kong The South China Morning Post , care se concentra pe dispariție, fiind eliminat în timpul publicării, și asta fără a fi informat.
Cât despre Weibo, echivalentul chinez al Twitter, nimic nu filtrează despre ministru, notează The Guardian. Speculațiile înfloresc pe rețelele de socializare pentru a încerca să explice această absență îndelungată, fară că toate mesajele să fie cenzurate, o întâmplare rara în aceasta tara în care platformele sunt foarte controlate.
Poveste de dragoste
Unul dintre aceste zvonuri susține că ministrul ar fi întreținut o aventură cu jurnalista Fu Xiaotian de la Phoenix TV, cu care ar fi avut un copil ascuns. Prezentatoarea, care este și ea dată dispărută, a postat în aprilie anul trecut fotografii cu ea și copilul ei, cu destinația SUA, precum și o fotografie din ultimul ei interviu, care se întâmplă să fie cu Qin Gang. Dar chiar dacă acest lucru s-ar confirma, experții îl văd mai degrabă ca pe un pretext pentru a explica o posibilă mazilire, subliniază RFI. Întrebată despre aceste zvonuri, purtătoarea de cuvânt Mao Ning a răspuns pur și simplu că „nu are cunoștință despre această situație”.
Disparițiile unor înalți oficiali, celebrități și oameni de afaceri sunt obișnuite în cadrul sistemului politic extrem de opac al Chinei. În ultimii ani, campionul de tenis Peng Shuai a dispărut în 2021 și a reapărut câteva luni mai târziu, ca si Jack Ma, co-fondatorul site-ului de vânzări online Alibaba, care a căzut în dizgrație la sfârșitul anului 2019.
Surprinzător, unii dispăruți revin uneori în forță, ca însuși Xi Jinping, actualul lider chinez, care a dispărut fără explicații în 2012 timp de două săptămâni, cu puțin timp înainte de a deveni, până la urmă, liderul absolut al Chinei.