Ministrul Comunicaţiilor Bogdan Cojocaru a e declarat în cadrul emisiunii Capital Live, că “degeaba avem cea mai mare viteză la internet”, în contextul în care ne aflăm în anul 2018 şi încă sunt comune din România care nu beneficiază de internet.
Ministerul Comunicaţiilor vine cu noutăţi şi investiţii noi în domeniul IT&C, cu bani pentru operatorii privaţi. În momentul acesta, prin fondurile Uniunii Euopene, sunt două planuri pe care Ministerul le poate dezvolta. Pe zona de POCA discutăm de proiecte importante care vin să reglementeze acest domeniu.
Proiectul principal al Ministerului de Comunicaţii este digitalizarea instituţiilor publice.
Scheme de finanţare disponibile pentru mediul privat.
“Sunt două activităţi pe care le desfăşurăm. Activităţi destinate companiilor care activează în comunicaţii, care pot construi reţele. Vreau să fac referire NGN, o continuare a proiectului Ro Net”,a spus Cojocaru
Next Generation Network este un proiect aprobat în luna august şi se adresează jucătorilor din sectorul IT&C. Este un proiect de 63 de milioane de euro cu un mare potenţial, care vine în sprijinul companiilor mici, medii şi mari, în aşa fel încât să fie puse la dispoziţie sume importante de bani.
Prin acest proiect se doreşte construirea unei infrastructuri care să permită accesul la internet tuturor comunelor care încă nu au această facilitate.
Tot acest demers este făcut pentru a ajunge la digitalizarea tuturor instituţiilor statului şi pentru a digitaliza, în acelaşi timp, şi cetăţeanul care are nevoie permanent să fie conectat cu statul.
“Degeaba avem cea mai mare viteză la internet, dacă nu putem elimina zonele albe ale României”, a spus Ministrul Comunicaţiilor.
Ministrul a punctat faptul că este pregătită o schemă de ajutor de stat în valoare de circa 94 de milioane de euro, prin care companiile mici şi mijlocii cu capital românesc pot primi finanţare pentru dezvoltare tehnologică şi digitală.
Ro-Net este un proiect major finanţat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect şi împărţirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă cofinanţarea prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.