Acesta va verifica, între altele, modul de îndeplinire a măsurilor dispuse de Consiliul Concurenței cu ocazia aplicării sancțiunii contravenționale care a condus la acumularea datoriilor către bugetul de stat.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societaţii Informaţionale (MCSI) întreprinde toate măsurile legale posibile pentru a evita ca această companie să intre în incapacitate de plată şi pentru a putea începe punerea în aplicare a unui plan strategic de redresare a acesteia, elaborat în ultimele două luni.

MCSI consideră că situaţia în care se află compania nu este numai urmare a “grelei moşteniri”, ci şi a perpetuării aceleaşi stări de fapt, fără ca managementul executiv sau neexecutiv să ia vreo măsură legală de relansare a activităţii.

Ministerul Comunicaţiilor atrage atenţia că toată conducerea Poștei Române are obligaţia legală să ia toate măsurile, astfel încât compania să nu ajungă în incapacitate de plată sau insolvenţă. A sta pasiv şi a aştepta ca acţionarul majoritar să-şi majoreze capitalul social, solicitând întâi de toate majorarea indemnizaţiei membrilor Consiliului de Administraţie, nu este în atribuţia unui preşedinte al vreunui Consiliu de Administraţie.

MCSI precizeaza că suma destinată capitalizării CNPR este prevăzută în continuare în bugetul ministerului şi nu este afectată de rectificarea bugetară.

Poşta Română a înregistrat un avans de 12,5% al profitului net în primul semestru

Compania de stat Poşta Română a înregistrat o creştere de 12,5% al profitului net în primul semestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 17,8 milioane de lei, în contextul creşterii veniturilor şi a diversificării serviciilor, potrivit News.ro. Compania a reuşit o creştere a veniturilor de 1,7% în primul semestru, faţă de primele şase luni ale anului trecut, până la 572,57 milioane lei, în condiţiile unor resurse financiare limitate şi a unei concurenţe în creştere.

 

Totodată, în primele şase luni din 2017, Poşta Română a obţinut un profit operaţional de 20,9 milioane de lei, în creştere cu 6,6% faţă de perioada similară a anului trecut.În 2016, CNPR a obţinut venituri totale de 1,135 miliarde lei şi un profit net de 10,45 milioane lei, potrivit datelor trimise Ministerului Finanţelor. La finalul anului trecut, datoriile totale ale companiei erau de 675 milioane lei, iar numărul angajaţilor era de 24.240, potrivit aceleiaşi surse.

Deloitte va realiza analiza de piață care va arăta dacă statul român poate să capitalizeze Poșta Română

MCSI  a semnat cu Deloitte un contract de consultanță prin care firma urmează să găsească soluții pentru realizarea unei majorări de capital la Poșta Română.

Deloitte va realiza analiza de piață care va arăta dacă statul român poate să capitalizeze Poșta Română cu suma prevăzută în bugetul de stat încă de anul trecut. Până în acest moment, banii (170 de milioane de lei) nu au fost folosiți. Deloitte România are termen până în cursul lunii noiembrie 2017 să prezinte raportul. Valoarea contractului semnat astăzi este de 118.800 lei, fără TVA.

Poșta Română este deținută de statul român, prin Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea în proporție de 25%. Compania are cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, peste 80% din totalul subunităților poștale din România. Peste 19 milioane de oameni beneficiază de serviciile Poștei și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie.

UPDATE: Răspunsul Poştei Române

 Poşta Română asigură derularea tuturor contractelor şi obligaţiilor către terţi în condiţii normale

Compania Naţională Poşta Română transmite clienţilor şi partenerilor săi că derularea tuturor contractelor şi obligaţiilor către terţi se desfăşoară în condiţii normale. De asemenea, informăm opinia publică asupra faptului că plata pensiilor şi a altor prestaţii  sociale  se va desfăşura în aceleaşi condiţii de normalitate, cu respectarea tuturor graficelor asumate. 

 

Compania menţine parcursul pozitiv şi a înregistrat, în primele şase luni din 2017, un profit operaţional brut de 20,9 milioane de lei (4,6 milioane de euro), în creştere cu 6,6% faţă de perioada similară a anului trecut. Rezultatul net s-a ridicat, în acelaşi interval, la 17,8 milioane de lei, în creştere cu 12,5% faţă de primele şase luni din 2016.

În condiţiile unor resurse financiare limitate şi a unei concurenţe în creştere, Poşta Română a reuşit să securizeze veniturile. Astfel, veniturile totale au crescut şi ele uşor faţă de anul trecut şi în intervalul de referinţă au fost înregistrate venituri totale de 572,57 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă din 2016, când au fost de 562,8 milioane lei. În acelaşi timp, cheltuielile Poştei Române în primele şase luni ale anului, au atins valoarea totală de 551,6 milioane lei, fiind cu 4,1% mai mici decât au fost bugetate. 

Rezultatele menţionate anterior survin acţiunilor de consolidare economico-financiară în deplină convergenţă cu politicile şi strategiile de dezvoltare ale acţionarilor, compania rămânând consecventă obiectivului său de creştere şi diversificare a serviciilor. 

“Poşta Română rămâne o companie stabilă, şi având în vedere necesitatea continuităţii activităţii acesteia, voi asigura finalizarea mandatului de director general interimar ce mi-a fost încredinţat de către Consiliul de Administraţie, până la data de 24 septembrie 2017. Totodată, doresc să menţionez faptul că, în acest moment, se află în derulare procesul de recrutare şi selecţie a directorului general, conform prevederilor OUG nr. 109/2001, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi îmi rezerv dreptul de a îmi depune candidatura pentru ocuparea acestei funcţii”, a declarat Andrei Stănescu, director general interimar al C.N.P.R.