Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Tratatului de la Trianon, care este celebrată duminică.

O zi importantă în istoria României

Potrivit ministrului Culturii, această zi reprezintă una dintre cele mai importante pentru istoria României, deoarece prin acest tratat „românii au obţinut recunoaşterea internaţională a graniţelor pentru care au luptat cu eroism în Marele Război”.

„Astăzi celebrăm una din zilele importante ale istoriei României, ziua când, prin tratatul semnat la palatul Marele Trianon de la Versailles, românii au obţinut recunoaşterea internaţională a graniţelor pentru care au luptat cu eroism in Marele Război.

România Mare a strâns, pentru prima dată, marea majoritate a românilor între graniţele aceluiaşi stat, iar un cuvânt de recunoştinţă trebuie rostit şi pentru Emmanuel de Martonne, geograful francez care a ajutat la trasarea noilor frontiere în conformitate cu realitatea etnică”, a transmis ministrul Culturii, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Culturii l-a felicitat pe senatorul Titus Corlăţean

Totodată, Lucian Romaşcanu a ținut să îl felicite pe senatorul Titus Corlăţean pentru demersurile întreprinse, împreună cu parlamentarii Partidul Social Democrat (PSD), pentru adoptarea legii 256 din 2020 care a consfinţit Ziua Tratatului de la Trianon.

„Îl felicit pe colegul și prietenul meu, senatorul Titus Corlățean pentru efortul său, împreună cu parlamentarii Partidul Social Democrat, de a avea astăzi Ziua Tratatului de la Trianon consfințită prin legea 256 din 2020.

Este important de spus că sărbătoarea de astăzi este doar pentru români şi istoria noastră şi deloc împotriva cuiva. Este încă un prilej binecuvântat de a ne ura La Mulţi Ani, România!”, a spus ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Senatorul Titus Corlățean a fost cel care a inițiat proiectul de prevedea declararea datei de 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon.

„Este o zi foarte importantă 4 iunie, deoarece a fost recunoscută internaţional frontiera dintre Ungaria şi România şi actul extraordinar de la 1 Decembrie 1918, care a marcat unirea Transilvaniei cu România, a dobândit recunoaştere internaţională odată cu încheierea Tratatului de pace de la Trianon. Acest tratat a însemnat şi recunoaşterea drepturilor politice şi civile ale românilor care constituiau o populaţie majoritară în Transilvaniei”, a spus Corlăţean, la momentul implementării proiectului.