Este scandal în România pe tema unei taxe pe care autorităţile ar dori să o impună pentru filmele vizionate online, pe platforme precum Netflix.
Ministrul Culturii respinge acuzaţiile fostului său coleg de Guvern privind taxa pe filme online
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a ţinut să facă o serie de precizări pe această temă, pentru a demonta acuzaţii lansate de Claudiu Năsui, fostul ministru USR al Economiei.
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului și a Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia se află în prezent în dezbatere la Camera Deputaților și a primit aviz favorabil din partea Ministerului Economiei, pe care domnul Claudiu Năsui l-a coordonat.
Mai mult, acest proiect de lege a fost supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Culturii, începând cu data de 25 martie a anului curent și până la 5 aprilie 2021 și a fost prezentat în prima lectură, în ședință de Guvern, inclusiv pe vremea când domnul Claudiu Năsui a ocupat funcția de ministru, transmite ministrul Culturii.
Cuantumul de 4% al acestei contribuții a fost propus de Alianța Producătorilor de Film și ar fi alimentat Fondul Cinematografic, singurul instrument de finanțare a producției de film românesc, a mai precizat Bogdan Gheorghiu. Ca urmare a dialogului cu platformele online și cu producătorii români de filme, la Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaților, acest procent a fost diminuat la 2%.
Taxa nu va influenţa abonamentele plătite de români, acestea se stabilesc la nivel global
Ministrul Culturii mai indică faptul că această taxă nu va influența prețul pe care îl plătesc cetățenii, pentru că platformele online își stabilesc la nivel global această politică. 20 de state membre și-au modificat deja legislația și au stabilit plafoane variind între 1% și 5% cuantumul contribuției, cum este cazul Franței. Nu am văzut să crească prețul abonamentului în niciuna dintre aceste țări, transmite Bogdan Gheorghiu.
“În 2016, când domnul deputat Claudiu Năsui era consilier al doamnei Anca Dragu, Guvernul României a susținut modificarea Directivei Serviciilor Mass-Media Audiovizuale în direcția posibilității statelor membre de a crește fondurile cinematografice cu această contribuție a actanților online.
Concluzia este că unii, chiar dacă știu adevărul, aleg să dezinformeze, pentru că scopul lor este să inducă nesiguranța în rândul românilor”, se mai arată în comunicatul transmis de ministerul Culturii.
Postarea lui Claudiu Năsui de miercuri dimineaţă
“În România vom avea, deci, o nouă taxă. O taxă de 4% pe abonamentele de Netflix, de fapt asupra tuturor platformelor de filme și seriale și încă o altă taxă de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost.
O să ne spună guvernul că este vorba de o obligație impusă de o directivă europeană. E fals. Am verificat. Ca de obicei, directiva doar oferă posibilitatea aplicării unei taxe, iar conducătorii noștri aleg să ne-o impună.
Cum se aplică directiva în restul Europei? În peste 10 țări nu există taxa asta. În alte țări, precum Portugalia, Polonia sau Spania, taxa este de 1% sau 1.5%. Cumva, guvernul nostru care își zice în mod mincinos „liberal” consideră că pentru România este mai potrivită o taxă de 4 ori mai mare”, scria Claudiu Năsui pe Facebook.
Postarea integrală poate fi citită mai jos.