Ministrul de Externe al Republicii Moldova cere trupelor ruse să se retragă din Transnistria

Republica Moldova

Sursă: Dreamstime

Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova, a reiterat solicitarea în legătură cu retragerea trupelor ruse din Transnistria. Republica Moldova s-a declarat hotărâtă să soluţioneze conflictul transnistrean „exclusiv prin dialog şi mijloace paşnice”, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional.

Vicepremierul Nicu Popescu a făcut această declarație în cadrul celui de-al 29-lea Consiliu al miniştrilor afacerilor de externe ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care are loc la Lódz, în Polonia.

„Am reiterat în intervenţia mea că prezenţa ilegală a forţelor militare ruse continuă să încalce suveranitatea şi neutralitatea Republicii Moldova. Retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruse şi a muniţiilor acestora de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele relevante de la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul şi cu Rezoluţia 72/282 din anul 2018 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite este imperativă:, a declarat acesta.

Republica Moldova, grav afectată de războiul din Ucraina

Ministrul moldovean de Externe a transmis omologilor săi din cele 56 de state participante la OSCE, 11 parteneri pentru cooperare şi mai mulţi înalţi oficiali din alte organizaţii internaţionale că autorităţile de la Chişinău sunt „profund îngrijorate” de încălcările constante ale drepturilor omului în Transnistria. A făcut, de asemenea, referire la impactul pe care îl are războiul dintre Rusia și Ucraina asupra țării sale, pe plan socio-economic și energetic.

„Am reafirmat că războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei ameninţă pacea, securitatea şi prosperitatea în Europa, fiind o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, a Actului final de la Helsinki şi a Cartei ONU. Republica noastră este solidară cu Ucraina în lupta acesteia pentru libertate. Rămânem fermi în sprijinirea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în graniţele sale recunoscute pe plan internaţional”, a spus Nicu Popescu.

Vicepremierul a menționat însă că Republica Moldova va continua să ajute ucrainenii care s-au refugiat pe teritoriul acesteia.

„Vom continua să asiguram sprijin celor peste 80 000 de refugiaţi ucraineni care şi-au găsit adăpost în Republica Moldova şi le vom oferi asistenţa umanitară necesară”, a adăugat ministrul moldovean de Externe.

Republica Moldova își continuă drumul spre Uniunea Europeană

În ciuda acestor provocări, a mai spus Nicu Popescu, Republica Moldova rămâne profund angajată în drumul său către Uniunea Europeană.

„R. Moldova este şi va rămâne parte a lumii libere. Anul acesta am devenit ţară candidată la UE. Continuăm să avansăm pe calea reformelor în sistemul de justiţie, combaterea corupţiei, investim în surse regenerabile, ne modernizăm economia. Suntem recunoscători pentru sprijinul pe care îl primim în plan bilateral şi prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, iniţiată de România, Franţa şi Germania”, a mai spus vicepremierul, scrie Ziarul Naţional din Chişinău, citat de Agerpres.