Ministrul de Externe a informat că situația actuală a securității europene este îngrijorătoare, susținând că declarațiile autorităților ruse (care afirmă că au retras trupele militare de la frontiera cu Ucraina) NU sunt confirmate.
„Cred că situația de securitate arată îngrijorător și, în ciuda declarațiilor părții ruse că sunt pregătite de dialog și că au retras trupe de la granița cu Ucraina… Ei bine, acest lucru nu a fost confirmat în realitate, nu e confirmat acest lucru în teren.
În același timp, am văzut că Duma a propus președintelui Rusiei să recunoască drept entități indepedente provinciile separatiste din Ucraina. Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi o încălcare clară a dreptului internațional”, a declarat acesta pentru CNN.
„Am mai observat că președintele Putin a folosit termenul de „genocid” în timpul conferinței de presă cu cancelarul Germaniei, acum câteva zile, și am mai observat azi atacurile din estul Ucrainei. Într-adevăr, pare a fi o pregătire sau un efort de găsire a unui pretext pentru o invazie. Evident, acest lucru e inacceptabil”, a adăugat acesta.
Bogdan Aurescu: Imaginea de ansamblu e îngrijorătoare
Acesta a menționat că situația actuală dintre Rusia și Occident este îngrijorătoare, iar SUA, NATO și UE continuă discuțiile diplomatice cu Moscova.
„Azi am mai văzut că ministrul Lavrov a trimis răspunsul părții ruse la propunerile înaintate de SUA pe 26 ianuarie. România a fost implicată în elaborarea respectivului document al SUA, dar, în același timp, ce ar fi trebuit să fie un gest de deschidere spre dialog a fost însoțit de gestul de a declara ambasadorul adjunct al Statelor Unite la Moscova drept persona non grata. Deci imaginea de ansamblu e destul de îngrijorătoare”, a explicat Bogdan Aurescu.
Ministrul de Externe, despre prezența NATO în România
Întrebat despre trupele militare NATO din țara noastră, aflate sub comanda Franței, Bogat Aurescu a spus că:
„Cred că e un proces important de creare a acestui grup de luptă, proces care a început în timpul reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor Apărării. După cum a anunțat dl Stoltenberg, secretarul general al NATO, miniștrii Apărării au decis să dezvolte opțiuni de întărite a posturii defensive a NATO, precum și a posturii de descurajare.
Acest lucru include și stabilirea de noi grupuri de luptă. Unul dintre acestea ar putea fi în România, noi ne-am oferit să fim gazde. Am salutat mesajul președintelui Macron, care s-a oferit ca acest grup să fie sub comanda Franței. Acest proces va continua în următoarele săptămâni și sperăm să găzduim un astfel de grup.”