Emil Hurezeanu, despre alegerile din România
Emil Hurezeanu a fost întrebat într-o emisiune difuzată la Prima TV despre interesul diplomaţilor străini faţă de anularea alegerilor prezidenţiale din România.
În faţa acestor întrebări, ministrul a explicat oficialilor străini că decizia de anulare nu a fost luată ”în urma unor dovezi discutabile ale serviciilor secrete”, ci în urma unei sentinţe a Curţii Constituţionale, cea mai înaltă instanţă implicată în procesul electoral.
”Da, toată lumea. Toată lumea întreabă în continuare. Unii au răspunsurile deja. Am fost invitat la Atlantic Council, la un prânz cu foşti ambasadori americani la Beijing şi la Moscova, în orice caz cu oameni din seraiul acesta geopolitic de vârf. Atlantic Council este, cum bine ştiţi, unul dintre think-thank-urile foarte importante ale lumii.
Şi aici, la sfârşit, William Kempe, care este preşedintele grupului, erau poate 40 de persoane, ministrul de Externe al Poloniei, alţi 4-5 miniştri, 2-3 preşedinţi de state şi restul mandarinii militari şi civili din politica americană de vârf. Era şi preşedintele de la Airbus, de exemplu, care a fost unul din moderatori. Şi a venit această întrebare: Cum aţi receptat discursul lui Vance, având în vedere tot ce s-a întâmplat? Vance, care ne-a pomenit pe scenă. Şi am căutat să explic ceea ce s-a întâmplat”, a spus Emil Hurezeanu.
Referitor la argumentele pe care le-a adus în faţa oficialilor străini, Hurezeanu a subliniat că anularea alegerilor a fost o măsură legală, luată de o instanţă judiciară, şi nu o decizie politică. El a mai explicat că democraţia trebuie să funcţioneze liber, dar că în cazul acestor alegeri au existat manipulări semnificative, inclusiv conturi false şi conturi manipulate, provenind evident din state terţe.
Ministrul a menţionat că aceste informaţii sunt bine cunoscute de partenerii României din NATO, inclusiv de administraţiile americane, franceze şi germane. El a menţionat că şi preşedintele Macron a adus în discuţie modul în care au fost manipulate alegerile în România.
”În primul rând, că nu s-au anulat în urma unor dovezi discutabile ale serviciilor secrete, ci în urma unei decizii, a unei curţi judiciare, a unei instanţe, care este cea mai înaltă instanţă. Că aceste alegeri se anulează greu, că democraţia trebuie lăsată, are un câmp liber de funcţionare, de exprimare. Ştim bine asta şi noi, dar că sunt fracturi, sunt pane şi atunci au existat argumente. Şi argumentele au fost comunicate, poate nu îndeajuns şi opiniei publice din ţară, dar au fost suficiente argumente.
N-au fost sute de mii de dolari, cum a invocat vicepreşedintele Vance. Au fost zeci de milioane. Au fost apoi formule de navigare sub radar, care au explodat. Şi când e vorba de conturi false, şi când e vorba de conturi manipulate, reactivate, venind în mod evident din state terţe. Deci lucrurile sunt cunoscute de toţi partenerii noştri din NATO – îi menţionez aici şi pe americanii, reprezentanţii instituţionali ai administraţiei Biden, şi serviciile franceze, şi germane, şi administraţiile propriu-zise, şi preşedinţi.
Preşedintele Macron a făcut o afirmaţie suplimentară, vorbind despre felul cum au fost manipulate alegerile în România”, a explicat Emil Hurezeanu.
Emil Hurezeanu a combătut declaraţiile vicepreşedintelui SUA
Emil Hurezeanu a combătut declaraţiile vicepreşedintelui SUA, JD Vance, care a criticat anularea alegerilor, subliniind că, în campania electorală, au existat ”reclame digitale de 100.000 de dolari din partea unei ţări străine”.
Ministrul român a corectat informaţia, afirmând că nu au fost ”sute de mii de dolari”, aşa cum a susţinut Vance, ci ”zeci de milioane”. El a adăugat că au existat ”formule de navigare sub radar” care au avut un impact semnificativ.
„Ideea pe care încerc să le-o spun prietenilor noştri europeni – şi cred că sunt prietenii noştri, cred asta. Ştiu că preşedintele Trump crede. Această prietenie se bazează pe valori comune. Nu ai valori comune dacă încarcerezi oameni pentru că spun că ar trebui să ne închidem graniţa. Nu ai valori comune dacă anulezi alegerile pentru că nu-ţi plac rezultatele, şi asta s-a întâmplat în România.
Nu ai valori comune dacă ţi-e atât de frică de propriii tăi oameni încât îi reduci la tăcere şi le închizi gura”, a declarat JD Vance, citat de The Hill. „Deci, haideţi să avem valori comune”, a îndemnat el.