Ministrul de Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, a anunțat, joi, că vrea ca plafonul de 60 de dolari americani pe baril al preţului petrolului din Rusia să fie revizuit.
Ministrul de Externe din Ucraina vrea ca plafonul pentru preţul petrolului din Rusia să fie revizuit
Ministrul de Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, a declarat joi, 19 ianuarie 2023, că este timpul ca plafonul de 60 de dolari americani pe baril asupra preţului petrolului din Rusia, livrat pe cale maritimă, să fie revizuit pentru că preţul actual de piaţă pentru amestecul de petrol Ural din Rusia este mai mic de 50 de dolari americani pe baril.
„Ucraina este încrezătoare că este timpul să se revizuiască plafonul preţului petrolului, având în vedere că preţul actual de pe piaţă pentru petrolul Ural este mai mic de 50 de dolari pe baril. Această decizie ar trebui să asigure o reducere drastică a veniturilor Rusiei pentru a finanţa războiul, atrocităţile în masă şi destabilizarea în Europa şi în alte părţi”, a scris, joi, Dmitro Kuleba pe contul lui de Twitter.
Joi, țiţeiul rusesc Urals livrat în Europa a fost cotat la aproximativ 57,26 dolari americani pe baril
Postarea sa a fost făcută în contextul în care joi, 19 ianuarie 2023, țiţeiul rusesc Urals livrat în Europa a fost cotat la aproximativ 57,26 dolari americani pe baril, continuând să rămână semnificativ sub preţul ţiţeiului Brent de referinţă, care a fost tranzacţionat la 86,41 dolari americani pe baril. Cu toate acestea, preţul petrolului din Rusia a fost de aproximativ 50 de dolari americani pe baril în această lună.
Vă amintim că la sfârșitul lui 2022, a fost impusă o limită de 60 de dolari americani pe baril pentru vânzările de ţiţei rusesc transportate pe mare.
Potrivit agenției de presă Reuters, pe data de 5 februarie 2023, Grupul Celor Şapte (G7, format din: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii), Uniunea Europeană (UE) și Australia vor extinde sancţiunile împotriva Rusiei, punând un plafon de preţ pentru produsele sale petroliere.
Vicepremierul Rusiei, Alexander Novak, a spus, săptămâna trecută, că producătorii de petrol nu au avut dificultăţi în a obţine acorduri de export, în ciuda sancţiunilor impuse de Occident şi a plafonului impus asupra prețului țițeiului din Rusia.