Ministrul de Externe aduce clarificări despre situația fraților Tate
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a clarificat că nu au existat aluzii sau presiuni legate de frații Tate, dar a precizat că a avut „o discuție ad-hoc” cu fostul ambasador american la Berlin, Richard Grenell, care și-a exprimat interesul față de soarta celor doi frați, fără a cere vreo reacție din partea autorităților române.
”Uitați cum e. A fost o discuție ad hoc, cum majoritatea discuțiilor și întâlnirilor care fac sens până la urmă, interesante, utile. În sălile mari de conferințe sunt doar conferințele (…) O întâlnire de acest gen am avut cu domnul Grenell. Ambasadorul Grenell a fost ambasador la Berlin de 2-3 ani.
Ne-am întâlnit în câteva împrejurări oficiale și mai puțin oficiale (…) Am vorbit – cum e în România, cum e în Statele Unite (…) Discuția a fost rapidă, patru minute cel mult. Am coborât împreună cu liftul, în holul hotelului, am mai stat puțin de vorbă. L-am întrebat, pentru că bănuiam că are intenții să viziteze și România, dacă îl așteptăm în curând la București. Și mi-a spus, nu, deocamdată nu vin la București, însă mă interesează soarta fraților Tate. Și aici s-a terminat. Aici s-a terminat”, a afirmat Emil Hurezeanu într-un interviu acordat emisiunii Insider Politic, de la Prima TV, întrebat despre cum s-a ajuns la discuția despre frații Tate.
Hurezeanu a adăugat că ulterior a văzut postarea lui Grenell pe platforma X.
”Am văzut după aceea mesajele lui, pentru că a adăugat și asta – «așa cum se știe deja». Știam că a postat pe platforma X și după aceea s-a adăugat și faptul că oficialii americani, la fel ca oficialii români, sunt îndreptățiți să se intereseze de soarta propriilor cetățeni, pentru că frații Tate sunt și cetățeni americani, și cetățeni britanici. Bineînțeles că nu a fost niciun fel de aluzie sau vreo presiune legată de faceți sau nu faceți ceva în legătură cu ei. Asta n-a fost”, a adăugat Hurezeanu.
În ceea ce privește un eventual răspuns, Hurezeanu a explicat că Grenell a plecat fără a aștepta vreun răspuns.
”Nu i-am răspuns nimica, pentru că în acel moment a plecat. A fost o formă de a constata că îl interesează pur și simplu asta. Și a constatat-o în prezența mea”, a mai spus ministrul.
Hurezeanu a subliniat că trebuie să se răspundă ferm acestor solicitări, care ar putea fi percepute drept intruziuni.
”Trebuie să li se răspundă în mod ferm, așa cum face Marea Britanie, de exemplu, în aceeași situație, în situația fraților Tate”, a afirmat el.
Justiția din România este autonomă
Ministrul de Externe a subliniat că justiția din România este autonomă și că funcționează conform propriilor reguli.
”N-avem decât să spunem imediat și să afirmăm asta în continuu, că sistemul judiciar, sistemul justiției din România, este autonom și funcționează pornind de la propriile reguli (…) Nu e prima oară când se transmit astfel de dorințe. Una e să transmiti niște dorințe, nu ai decât ca stat suveran, cum spuneți, și ca justiție independentă să le consideri doar dorințe de neacceptat”, a mai declarat Hurezeanu.
Potrivit lui Hurezeanu, administrația Trump a făcut presiuni asupra autorităților române pentru a ridica restricțiile de călătorie impuse influencerului misogin Andrew Tate, care se confruntă cu acuzații penale la București.
În acest context, Financial Times a relatat că oficialii americani au adus pentru prima dată în discuție cazul fraților Tate într-o convorbire telefonică cu reprezentanți ai guvernului român săptămâna trecută și că acest subiect a fost abordat ulterior de Richard Grenell, trimisul special al lui Trump, când s-a întâlnit cu ministrul de externe român la Conferința de Securitate de la München, conform a trei surse familiarizate cu această problemă.