Miercuri, 23 februarie, Bogdan Aurescu a vorbit despre starea actuală a securității naționale. Ministrul le-a transmis un mesaj românilor îngrijorați.

Ministrul de Externe: Românii nu trebuie să fie cuprinși de teamă

În contextul tensionat actual, când majoritatea oamenilor se tem de un posibil război în țara vecină, Bogdan Aurescu susține că românii nu trebuie să fie îngrijorați, întrucât țara noastră e apărată de NATO.

„Românii nu trebuie să fie cuprinși de teamă. România se află în acest moment sub umbrela de securitate a Alianței Nord Atlantice. Avem cele mai largi garanții de securitate din toată istoria noastră. Nu există niciun motiv pentru ca cineva să se teamă că vom fi atrași într-un conflict, pentru că NATO ne protejează.

Noi înșine facem parte din Alianța Nord Atlantică și suntem protejați de articolul 5 al Tratatului de la Washington care a creat Alianța Nord Atlantică, adică acel articol, acel mecanism al apărării colective care înseamnă că orice aliat, dacă este atacat, este apărat de toți ceilalți aliați și când vorbim despre garanții de securitate nu ne referim aici doar la ceea ce se află pe flancul estic în momentul de față, vorbim de o întreagă structură a Alianței Nord Atlantice, care presupune forța de răspuns a NATO, care presupune în interiorul ei de o altă forță care este și mai rapidă, care se cheamă Very High Readiness Joint Task Force, este o forță de reacție super rapidă, dacă putem spune așa.

Există forțe de reîntârire sau de întărire, există tot felul de mecanisme și de planuri care sunt pregătite pentru orice fel de eventualitate, dar Alianța Nord Atlantică este o alianță defensivă, ea nu reprezintă o amenințare pentru nimeni. Noi, când am întărit flancul estic, după momentul Crimeea și mai ales după 2016, am luat măsuri în reacție la ceea ce a făcut Federația Rusă în regiune, la o militarizare crescută a bazinului Mării Negre, la acțiunile asertive de alte maniere pe care le-a făcut Federația Rusă, deci este un răspuns proporțional, este răspuns strict defensiv și este doar în ceea ce înseamnă legitimă apărare, adică este doar o postură strig defensivă, dar asta nu înseamnă că, dacă există vreo problemă, nu există această garanție de securitate extrem de puternică”, a explicat acesta la Digi24.

Bogdan Aurescu, despre solicitările Rusiei de a fi retrase forțele NATO din România

Întrebat de reporter despre temerile oamenilor privind pretenția Rusiei de retragere a forțelor NATO din Europa de Est, la aliniamentele din 1997, inclusiv din România, ministrul a spus că:

„Această negociere, dacă vreți, se poartă doar între România și Statele Unite sau în interiorul Alianței Nord Atlantice. Prezența pe teritoriile aliaților care au intrat în NATO după 1997, actul fondator NATO-Rusia, adică prezență cu echipamente și cu militari este strâns legată de articolul 5, deci mecanismul apărării colective, este nenegociabilă cu niciun terț, deci nu poate să fie supusă unui veto din partea Federației Ruse și a fost deja respinsă în discuțiile pe care le-am avut.

De exemplu, pe 12 ianuarie, în cadrul Consiliului NATO – Rusia când s-a discutat, mă rog, pachetul de propuneri pe care Federația Rusă l-a înaintat în luna decembrie, acele tratate prin care se făceau această propuneri și mă rog, propuneri care au fost și reiterate ulterior, dar ele au fost respinse deja. Deci este nenegociabilă o astfel de solicitare care a fost evident respinsă”, a declarat Bogdan Aurescu.